Malinari ne žele biti dijelom bilo čije političke kampanje!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Vezano za objave u pojedinim medijima i na socijalnim mrežama, ispred udruženja „Travnička malina“ i Koordinacionog tijela proizvođača jagodičasto-bobičastog voća upućujemo sljedeće saopštenje za javnost;

Udruženje „Travnička malina“ osnovano je s ciljem okupljanja proizvođača i njihove permanentne edukacije, te pomoći i savjetovanja ove kategorije poljoprivrednika.

Proteklog vikenda u Travniku smo bili inicijatori okupljanja proizvođača jagodičasto-bobičastog voća sa područja cijele Bosne i Hercegovine, a kako je ovo prvo okupljanje takve vrste, sa razlogom smo ponosni na tu, kao i činjenicu da je skup u Travniku pokrenuo niz pozitivnih tokova koji bi u najkraćem vremenu trebali rezultirati poboljšanjem statusa proizvođača.

Jedna od aktivnosti je i formiranje Koordinacionog tijela koje je odmah i dobilo svoje prve zadatke, među kojima su institucionalni kontakti i konkretni razgovori u nadležnim ministarstvima sa ciljem hitnog definisanja statusa proizvođača jagodičasto-bobičastog voća, te ostvarivanje poticaja za ovu kategoriju poljoprivrednika.

Kao neko ko svakodnevno realizuje cijeli niz aktivnosti na samim poljoprivrednim površinama i trudi se izaći u susret svakome proizvođaču kojem su savjet i pomoć potrebni, ne možemo i ne želimo ostati nijemi na proglase i napise pojedinaca u medijima vezanim za organizaciju navodnih protesta malinara narednog mjeseca ispred zgrade Vlade F BiH u Sarajevu.

U svega nekoliko dana od formiranja Koordinacionog tijela u Travniku, na naš poziv u evidenciju su dostavljeni podaci o gotovo 5.000 proizvođača iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Samo okupljanje je inicirano bez bilo kakvih ograničenja na općinskom, kantonalnom i entitetskom nivou, sa jasnim ciljevima, pa je i odziv poljoprivrednika u nedjelju u Travniku potvrdio da je ta naša jasna namjera prepoznata.

Uspostavljeno Koordinaciono tijelo proizvođača jagodičasto-bobičastog voća će, u skladu sa datim mu ovlaštenjima predstavnika udruženja ovih proizvođača, u narednom periodu na najpozitivniji način prezentirati i zastupati njihove interese pred svim institucijama koje imaju vezu sa ovom granom privrede, te zasigurno nećemo dozvoliti njegovu politizaciju po bilo kojem osnovu.

Oštro osuđujemo pokušaj ostvarivanja prikrivenog marketinga i jasnih političkih ciljeva pojedinaca i njihovih političkih partija na račun malinara, te se koristimo ovom prilikom da iste zamolimo da svoju predizbornu kampanju ubuduće vode dalje od nas i naših nastojanja da svakome proizvođaču osiguramo što bolje i kvalitetnije prinose, te kvalitetan plasman njihovih proizvoda na tržištu cijelog svijeta.

Predsjednik udruženja „Travnička malina“ i Predsjednik Koordinacionog tijela udruženja i proizvođača jagodičastog voća sa područja Bosne i Hercegovine

Edin Mameledžija

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/