Četvrta najsmrtonosnija cestovna dionica u BiH je Gornji Vakuf Uskoplje – Bugojno

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Ceste u Bosni i Hercegovini predstavljaju jednu od najopasnijih europskih putnih mreža. U prilog toj tvrdnji idu brojne prometne nesreće sa smrtnim ishodima koje su se dogodile u posljednje vrijeme u BiH.

Posljednje pogibije

Crni niz nastavio se i ovog tjedna. Jučer je u nezgodi kod Pazarića poginuo Irham Čečo, novinar i savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. U ponedjeljak je Gojko Ostović (62) poginuo kao suvozač u kombiju koji je sletio s puta kod Foče.

Svega nekoliko sati prije iz Vrbasa su izvučena tijela dvojice mladića, Nihada Kline i Mehmeda Karadže, stradalih u prometnoj nesreći koja se dogodila 21. svibnja na magistralnom putu M-16 Jajce – Banja Luka kada je njihov Renault Clio sletio u rijeku. Tijelo njihovog prijatelja Abdurahmana Ljevakovića pronađeno je u vozilu neposredno nakon nesreće.

Mještani Gradačca i Vučkovca još su u šoku nakon teške nesreće u kojoj su u prošlu srijedu u Opel Kadetu poginule učenica devetog razreda Osnovne škole “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” u Donjim Srnicama Irmela Kurbašić (15) i njena majka Ajša (38).

Njihova pogibija ponovo je aktualizirala problem ove opasne dionice. U narodu je već prozvana „Put smrti”.

Safer Kurbašić, predsjednik Mjesne zajednice Vučkovci, tvrdi da je u posljednjih nekoliko godina na ovoj dionici poginulo šest osoba.

Najveći problem, prema njegovim izjavama, predstavljaju neravnine na putu na kojima se tijekom kiše stvaraju lokve. Velika je i frekvencija prometa, a sigurnost ugrožavaju i nesavjesni vozači koji na velikim pravcima voze iznad ograničenja. Također, poljoprivredni usjevi zasijani uz put smanjuju preglednost, a sigurnost prometa narušavaju i brojni radni strojevi koje u sezoni poljoprivrednih radova koriste ovaj putni pravac.

Iako su prometne kontrole na ovoj dionici česte, mještani apeliraju na povećanje sigurnosti u prometu. Tako su pokrenuli peticiju simboličnog naziva „Put smrti”, koju je već potpisalo nekoliko tisuća građana.

Mapa rizika

O najopasnijim dionicama te sigurnosnom stanju na bh. cestama BIHAMK je kreirao mapu rizika magistralnih cesta u Federaciji BiH, mada stanje ni u RS nije mnogo bolje.

Njihova analiza je pokazala da su najviše ljudskih života u FBiH odnijele dionice na putnim pravcima:
1. od Zenice do Maglaja,
2. Doboj – Lukavac,
3. Jablanica – Mostar,
4. Bugojno – Gornji Vakuf – Uskoplje
5. Bosanska Krupa – Bosanska Otoka.

Iz BIHAMK-a nam je obrazloženo da su za izradu ove mape uzeti statistički pokazatelji sigurnosti, i to broj poginulih, broj teško povrijeđenih i frekvencija prometa od 2009. do 2013. godine. Također su nam kazali da je u planu da se ove godine nadogradi mapa rizika te snime i kodiraju preostale magistrale u FBiH.

– Obradom svih podataka utvrđeno je da više od 50 posto analiziranih cesta spada u ceste visokog rizika. Na tim dionicama cesta postoji velika vjerovatnost da će se dogoditi prometna nesreća sa smrtnim ishodom – rekli su nam iz BIHAMK-a.

Neizostavno je navesti i to da su najopasnije dionice na području RS: M-4 Donje Caparde – Karakaj, M-16 Nova Topola – Klašnice, M-4 Ivanjska – Šargovac, M-16.1 Klašnice – Prnjavor, M-19 Milići – Vlasenica, M-4 Lamovita – Ivanjska, R-465 Orline – Doboj, M-14.1 Glavčice – Šepak, M-18 Brod na Drini – Šćepan Polje, M -19.3 Podromanija – Rogatica, M-17 Vukosavlje – Podnovlje, M-4 Prijedor – Kozarac, M-14.1 Vrhovi – Šešlije.

Mladi ginu

Analizom stanja sigurnosti na bh. cestama bavilo se i Javno poduzeće „Ceste FBiH”. Njihovi podaci govore da su prometne nesreće najčešći uzrok smrti mladih osoba u dobi od 15 do 29 godina. Ukoliko se ovakav trend nastavi, prometne nesreće će 2030. godine biti peti najčešći uzrok smrtnosti ukupne svjetske populacije, učestaliji čak i od AIDS-a, raka pluća i drugih uzroka smrti.

Analiza troškova nesreća na području FBiH

Stopa smrtnosti u prometu u BiH je za oko tri puta veća nego u zemljama zapadne Europe. Istraživanje JP “Ceste Federacije BiH” je utvrdilo da samo u FBiH ima oko 250 poginulih i više od 6.800 povrijeđenih osoba svake godine i da ekonomija FBiH gubi više od 400 milijuna eura godišnje (više od pet posto svog godišnjeg BDP-a), ako se uzmu u obzir ukupni troškovi medicinskog liječenja, oštećenja imovine, administrativni rad, gubitak produktivnosti.

Tako je analiza troškova nesreća na području Federacije BiH pokazala da su to itekako značajni iznosi:

371.913 KM troškovi nesreća s poginulim osobama
273.416 KM troškovi nesreća po jednoj smrtno stradaloj osobi
176.374 KM troškovi nesreća s teže povrijeđenim osobama
100.757 KM troškovi nesreća po jednoj teško povrijeđenoj osobi
25.780 KM troškovi nesreća po jednoj lakše povrijeđenoj osobi

380 osoba u prosjeku godišnje pogine na cestama širom BiH

11.000 osoba u prosjeku godišnje povrijeđeno na cestama širom BiH

uskoplje.net

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o