LEPTIR BUGOJNO: KAMPANJA „Lokalne zajednice, inkluzivnije i pristupačnije za sve“

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Poštovani,

obavještavamo Vas da je „Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom SBK/KSB“ pokrenula informativno-edukativnu kampanju pod nazivnom „Lokalne zajednice, inkluzivnije i pristupačnije za sve“. Cilj ove kampanje je edukacija i podizanju svijesti javnosti o potrebi izgradnje pristupačne sredine za osobe sa invaliditetom i prepoznavanje prepreka sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću u svakodnevnom životu u svojim zajednicama.

Poseban akcent stavljamo na djecu sa invaliditetom kojima je zbog nepristupačne sredine/škole ugroženo njihovo osnovno pravo na obrazovanje. Djeca sa tjelesnim invaliditetom se svakodnevno suočavaju sa neugodnostima zbog nemogućnosti savladavanja visinskih razlika i stepenica unutar svoje škole i iz tog razloga neka odustaju od školovanja i izoliraju se od svojih vršnjaka.

Članovi Vijeća učenika Druge osnovne škole Bugojno su jučer sudjelovali na edukativnoj radionici o invaliditetu prilagođenoj njihovoj dobi. Osim karatkih i jednostavnih informacija o invaliditetu, učesnici su imali priliku pogledati zanimljive filmove, učestvovati u vježbama simulacije invaliditeta i kroz imitaciju saznati kako je to biti osoba sa invaliditetom, što se pokazala kao odlična strategija u cilju razvijanja empatije prema osobama sa invaliditetom. U okviru kampanje planirane su edukacije i u drugim općinama SBK/KSB.

Cilj ove radionice je bio da se članovi Vijeća učenika educiraju u oblasti invalidnosti i da svojim vršnjacima i okolini šire pozitivne stavove o osobama sa invaliditetom i na taj način smanjuju negativne predrasude prema ovoj populaciji i učine svoje škole/sredine pristupačnim i inkluzivnim za osobe sa invaliditetom.

U okviru kampanje je pokrenuta i aktivnost na prikupljanju sredstava za ugradnju lifta u Drugoj osnovoj školi Bugojno i prilagođavanje mokrog čvora osobama sa invaliditetom, čime bi u našoj zajednici dobili jednu pristupačnu i inkluzivnu školu za sve njene učenike.

Nadamo se da ćemo ovom kampanjom potaknuti i Vas da se uključite u ovu aktivnost ali i svoje ustanove/institucije učinite pristupačnijim za osobe sa invaliditetom koje zbog brojnih arhitektonskih, informacijskih i komunikacijskih barijera u svojim sredinama ostaju na marginama društva. Samo zajedno možemo učiniti naše društvo inkluzivnim za sve.

Biserka Božić

Koordinatorica Koalicija OOSI SBK/KSB

Predsjednica Udruženja Leptir Bugojno

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/