Potpredsjednica FBiH učestvovala na Promotivnoj konferenciji privrednih i investicijskih potencijala BiH u Istambulu

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

MelikaGeneralni Konzulat Bosne i Hercegovine u saradnji sa Fondacijom Marmara Grubu i uz podršku Zajednica opština turskog svijeta (TDBB) organizator je “Promotivne konferencije privrednih i investicijskih potencijala Bosne i Hercegovine”, koja  je održana  u utorak, 05.04.2016. godine u WOW Convention Center u Istanbulu .

Tom prilikom u svom obraćanju dr. Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH, naglasila je kako je ovo izuzetna  prilika  da se kroz jednu bilateralnu konferenciju zainteresovani prijatelji iz Istanbula i Republike Turske upoznaju sa privrednim i investicijskim potencijalima Bosne i Hercegovine.

“U gradu Istanbulu u cijeloj Turskoj živi jako veliki broj uspješnih ljudi iz političkog, društveno-ekonomskog, akademskog i svih drugih sfera turskog i internacionalnog života koji su porodično,historijski i tradicionalno povezani sa Bosnom i Hercegovinom. To je ogroman potencijal koji moramo iskorititi na obostrano zadovoljstvo. Raduje me činjenica da je Republika Turska jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine te da se vanjskotrgovinska razmjena BiH sa Turskom mjeri u milijardama KM. Turska privreda u nama može imati ulazna vrata za tržište cjelokupne regije i Evropske unije, a u turskim privrednicima naši privredni kapaciteti ulazna vrata za tursko i tržište Bliskog istoka“ istakla je potpredsjednica Mahmutbegović.

Potpredsjednica Mahmutbegović  pozvala  je prisutne da  pozitivnu sliku Bosne i Hercegovine prenesu svojim  prijateljima, poznanicima i svim poslovnim ljudima Republike Turske zainteresovanim za uspostavljanje nove te širenje i jačanje već postojeće privredno-ekonomske saradnje između naših prijateljskih zemalja i pozvala ih da dodđu i uvjere se u  atraktivnosti drvne industrije, turizma, energetskog sektora, poljoprivrede i prehrambene industrije, automobilske industrije, informaciono-komunikacijskih tehnologija, rudarstva i metaloprerađivačke industrije, tekstilne industrije te mnogih drugih privrednih grana i djelatnosti u okviru kojih se mogu napraviti vrlo uspješne saradnje na obostrano zadovoljstvo.

Na skupu su se obratili  i  g-din Mirko Šarović, ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH i g-din Safet Softić, prvi zamjenik Predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/