LEGENDA SEVDAHA: Prije osam godina napustio nas je neponovljivi Safet Isović

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Na današnji dan prije osam godina u Sarajevu je u 72. godini života preminuo Safet Isović, jedan od najboljih izvođača sevdalinki svih vremena.

Rođen je 1936. godine u Bileći. Od 1956. godine izvodio je sevdalinke na radiju i televiziji. Pobjednik je mnogih velikih festivala.

Tokom karijere stekao je cijeli niz uglednih nagrada u BiH i bivšoj Jugoslaviji, a izdao je 35 zlatnih i srebrnih ploča.

Neke od njegovih antologijskih snimaka su: “Đul Zulejha”, “Boluje Hanka Prijedorka”, “Braća Morići”, “Djevojka sokolu zulum učinila”, “Grana od bora, pala kraj mora”, “Mujo kuje konja po mjesecu”, “Moj dilbere”, “Kiša bi pala”, “Mujo đogu po mejdanu voda”, “Od sveg’ me je sačuvala majka”, “Kolika je šeher Banja Luka”, “Put putuje Latif-aga”, “Zmaj od Bosne”.

Isović je, također, izvodio tzv. novokomponovane narodne pjesme koje su se temeljlile na sevdalinki i drugim oblicima bh. muzičke tradicije.

Među njima se ističu: “Kad sretneš Hanku”, “Jablani se povijaju”, “Zelen orah od roda se savija”, “Bosno moja”, “Na mezaru majka plače”, “Šta se ovo Bosnom čuje”, “Oj, Safete, Sajo Sarajlijo”, “Pjevaj Bosno, pa me razveseli”, “Šeher grade, Banja Luko mila”.

avaz.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o