Novi Travnik: Odzvonilo nelegalnoj sječi šume?

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

U zgradi Općine Novi Travnik u utorak je održan radni sastanak o eksploataciji i zaštiti šume i divljači na području općine…

Načelnik Refik Lendo smatra kako je situacija u općini Novi Travnik loša, ako ne i najgora u kantonu.

Zna se tko su ti ljudi koji se bave nelegalnom sječom, zašto se ne privedu, tko tu koga štiti? Tražim samo da svaka institucija radi svoj posao i da se konačno počne konkretno riješavati ovaj problem, ako ne može naša policija, pozvat ćemo Specijalnu, nešto se mora poduzeti, oštro je poručio načelnik Lendo.

Glavna inspektorica za šumarstvo Saliha Helja je istaknula kako na 12 općina u SBK, imaju samo dva nadležna inspektora.

Operativni planovi koji se prave unazad deset godina u suradnji s različitim institucijama nisu bili uspješni. Razlog je korupcija u svakoj od institucija koje bi trebale djelovati. Između ostalih Kantonalna uprava za šumarstvo je i u svojim redovima prepoznala korupciju i istražuje i kazneno goni svoje djelatnike, naglasila je inspektorica Helja.

Neki rješenje vide u izuzimanju vozila i predmeta pronađenih prilikom nelegalne sječe, kao što je nedavno Sud u Jajcu naložio.

To je jedan slučaj u kantonu, a svi znamo koliko u svakom gradu ima osoba za koje se zna da sjeku i prodaju nezakonito drva, te se zna i koja vozila voze, ali netko odbija raditi svoj posao, dodala je Helja.

Na radnom sastanku spomenuto je i poslovanje pilana koje imaju veliku razliku u ulazu i izlazu drvne materije, te je razgovarano o načinima na koje bi se moglo provjeriti njihovo upitno poslovanje.

Ministar Merđanić mišljenja je kako nije problem u pojedincima koji će usjeći par metara drva. Problem su, po njemu, organizirane kriminalne skupine koje u mnogo većoj mjeri štete.

Kao novi ministar u Srednjobosanskom kantonu dobio sam jasne upute da se posvetim rješavanju ovog problema i radi se na novim mjerama koje će sigurno imati učinak, izjavio je ministar Merđanić za Drukčiji radio.

Na sastanku održanom u utorak, 1. rujna, u zgradi općine Novi Travnik, uz ostale, bili su nazočni i predstavnici Kantonalne uprave za šumarstvo, Policijske stanice Novi Travnik, Šumarije Novi Travnik, te ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona (SBK) Salkan Merđanić.

 

drukciji.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/