Arapski jezik u osnovnim školama SBKantona

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Sa predstojećom, novonastupajućom školskom 2015/16 godinom, učenici osnovnih škola od VI do IX razreda s područja SBK koji nastavu prate po Nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku imat će priliku da kao drugi strani jezik izučavaju arapski i to po prvi put na području ovog Kantona.

Ova lijepa vijest je apsolutni novitet kada je u pitanju osnovno-školsko obrazovanje na području SBK. To je rezultat višegodišnjeg napora Progress centra iz Travnika na čijem čelu se nalazi prof. Abdulkadir Indžić koji je izrazio nadu da će se što veći broj naših osnovaca odlučiti upravo za arapski jezik. Tome u prilog idu i sljedeće činjenice: Arapski jezik govori više od 400 miliona ljudi, jedan je od 6 službenih jezika Ujedinjenih naroda, službeni jezik je u 27 država svijeta, trenutno peti jezik po rasprostranjenosti u svijetu koji dolazi iza kineskog, engleskog, španskog i hindu/urdu.

Ciljevi nastave arapskog jezika u okviru NPP-a su: osposobiti polaznike da čitaju i pišu arapsko pismo uz pravilnu primjenu zakonitosti tog pisma, da ih osposobi za komunikaciju na svakodnevnoj bazi, da učenicima proširi opću kulturu kroz upoznavanje s načinom života i tradicijom zemalja u kojima se govori ovaj jezik, te da se kod učenika razvija svijest o značaju višejezičnosti, tolerancije i kosmopolitizma.

 

preporod.com

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/