Kontrola korisnika naknada iz Federalnog budžeta: Otkriveno 1.300 lažnih boraca

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Za oko 4.000 boraca je smanjen invaliditet. Također oko 3.600 invalida su ocijenjeni ispod 20 posto što znači da su izvedeni iz prava.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata intenzivno radi reviziju korisnika boračko-invalidske zaštite. Prema riječima Salke Bukvarevića, resornog ministra, do sada je pregledano 125.000 predmeta. Iz prava je izbačeno 1.300 korisnika jer nisu imali adekvatnu papirologiju učešća u odbrani.

Timovi na terenu

-Revizija se radi po Zakonu o kontroli zakonitosti i odnosi se na korisnike boračko-invalidske zaštite. Imamo još da pregledamo oko 30-ak hiljada predmeta. Revizijom je obuhvaćeno 50.000 ratnih vojnih invalida, oko 45.000 porodica poginulih, 5.000 dobitnika najvećih ratnih priznanja i 34.000 onih koji su ostvarili pravo na penziju. Timovi su svakodnevno na terenu. Imamo obavezu da prekontrolišemo papirologiju svih tih ljudi – pojašnjava nam Bukvarević.

Dodaje da su tokom kontrole naišli i na nepravilnosti.

-Do sada je 1.300 korisnika izbačeno iz prava jer je utvrđeno da nemaju adekvatnu papirologiju učešća u odbrani. Za oko 4.000 boraca je smanjen invaliditet. Također oko 3.600 invalida su ocijenjeni ispod 20 posto što znači da su izvedeni iz prava kao invalidi. Međutim, na sve to imamo 3.800 tužbi boraca na Vrhovnom sudu FBiH – govori nam Bukvarević.

Objašnjava da su presude uglavnom u korist boraca.

Pravni propusti

-Naime, prethodni ministar i njegovi saradnici su napravili propust u tome da nisu omogućili ljudima da se izjasne o ocjeni invalidnosti. Zbog tog propusta Vrhovni sud FBiH u 95 posto slučajeva, presude vraća u ponovni postupak, a sve zbog formalno-pravnog propusta onih koji su provodili reviziju – ukazao je Bukvarević.

Na godišnjem nivou za naknade korisnika boračko-invalidske zaštite se u okviru Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata izdvaja 320 miliona KM.

Inspekcijska kontrola

-Nakon što se objavi jedinstveni registar boraca, znat će se tačno koliko je bilo pripadnika odbrane. Naime, radi se o tome da je rat završilo 270 hiljada boraca, a da je 500 hiljada u evidencijama. To je vrlo problematično jer tu imate ljude sa jednim mjesecom provedenim u odbrani do maksimalnog broja godina. Na web stranici našeg ministarstva postoji broj telefona na koje građani mogu prijaviti prema njihovim saznanjima lažne korisnike. Potom Inspektorat Federalnog ministarstva za boračka pitanja ima zadatak da prekontroliše kompletan predmet prijavljenog – rekao nam je Bukvarević.

(E. D – Š. /Faktor.ba/Foto: J. Brutus)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/