Koliko će cigarete zapravo poskupiti od 1. januara?!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Povećanjem akciza na cigerete od 1. januara naredne godine potrošače ovih proizvoda očekuje i rast cijena.

Kako je za Fokus.ba istakao portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Ratko Kovačević, maloprodajne cijene cigareta formiraju veliki proizvođači i distributeri cigareta u BiH, a UIO očekuje da im cijene koje će biti na snazi od početka 2017. godine budu dostavljene do 30. novembra tekuće godine.

Kako je naglasio, nove cijene cigareta uveliko će ovisiti o poslovnoj politici proizvođača i distributera.

“U svakom slučaju ako proizvođači i distributeri koji formiraju cijene odluče da ukupno novo poresko opterećenje prevale na krajnjeg potrošača, paklica cigareta bi trebala poskupiti za 0,35 KM. Međutim, hoće li svi oni prevaliti ukupno poresko opterećenje na krajnjeg potrošača ili će kalkulaciju novih cijena uraditi na drugačiji način ovisi o poslovnoj politici svake pojedinačne firme, a tačne informacije o tome imat ćemo 30. novembra”, rekao je Kovačević za Fokus.ba.

Prema ranije usvojenoj odluci Upravnog odbora UIO-a, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2017. godine minimalna akciza iznosit će 2,42 KM, a specifična akciza 1,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/