BUGOJNO: Nekontrolisano meso kao fatalna prijetnja po zdravlje čovjeka

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

U Bugojnu je počela sezona svinjokolja – “disnotora”. Veterinari apeluju na građane i uzgajivače da meso nakon klanja, a prije upotrebe, donesu na analizu na prisustvo trihinele. Ukoliko se pregled ne obavi, a meso koje je kojim slučajem zaraženo dospije u ljudsku ishranu – posljedice mogu biti katastrofalne.

Dr. vet. med. Ajdin Bašić iz Veterinarske stanice d.o.o. Bugojno kaže da je kontrola mesa veoma važna u sezoni svinjokolja, a pred slave, božićne i novogodišnje praznike, kada je promet svinjskog mesa povećan. On ističe da je trihineloza opasna zoonoza, koja se prenosi na ljude putem konzumiranja mesa zaraženog larvama Trihinele spiralis. Posljedice mogu biti fatalne po čovjeka koji konzumira zaraženo meso.

Meso na analizu trebalo bi da donose oni koji se bave klanjem svinja, rezultati analize poznati su za pola sata, a građanima se preporučuje da traže od prodavca dokaz da je meso pregledano, odnosno negativno na larve trihinele, istakao je dr. vet. med. Ajdin Bašić, direktor Veterinarske stanice d.o.o. Bugojno.

Kako bi izbjegli opasnost od trovanja mesom zaraženim larvom trihinele, veterinari ističu da je neophodno donijeti meso na pregled. Opasnost od zaraze postoji kod termički neobrađenog mesa, a prema riječima veterinara, ukoliko se konzumira zaraženo meso posljedice mogu biti fatalne po zdravlje čovjeka.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/