UDRUŽENJE LEPTIR – AKTIVNOSTI PROJEKTA „OD ISKLJUČENOSTI DO UČEŠĆA“

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

U javnosti postoje brojni stereotipi i predrasude prema osobama sa invaliditetom. Osnovni razlog je neprepoznavanje stvarnih potreba ovih osoba i postojanje niza barijera u zajednici koje ih sprječavaju da se aktivnije uključe u društvo.

U cilju poboljšanja položaja ove marginalizirane grupe Udruženje Leptir je kroz projekt „Od isključenosti do učešća“ kojeg finansira Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, osmislilo niz aktivnosti na razvijanju svijesti o pravima, potrebama i mogućnostima osoba sa invaliditetom. Neke od njih su radionice osnaživanja za stariju grupu korisnika, psihološke radionice za djecu uključenu u inkluzivno obrazovanje, radionice podrške za mame djece sa poteškoćama u razvoju, aktivnosti zagovaranja u zajednici od strane Kluba zastupnika Leptir, javni nastupi u zajednici, edukativno-savjetodavne radionice za roditelje, individualni tretmani za korisnike i roditelje kao i edukativne radionice o invaliditetu za članove Vijeća učenika u osnovnim školama.

Cilj  današnje edukativne radionice na temu „Informiranje o invaliditetu“ u Prvoj OŠ je da se članovi Vijeća učenika educiraju o oblasti invaliditeta kako bi širili pozitivne stavove o osobama sa invaliditetom i smanjili negativne predrasude prema ovoj populaciji među svojim prijateljima u razredu ali i šire. Kroz radionicu polaznici kroz kratke video zapise, vježbe simulacije i diskusije spoznaju na koji način mogu biti najbolja podrška ovoj populaciji i kako mogu otkloniti barijere koje njihove vršnjake sa poteškoćama sprječavaju da budu ravnopravni članovi zajednice. Do sada je realizirano 6 radionica od planiranih 8.

Nadamo se da ćemo ovim projektnim aktivnostima stvoriti pretpostavke za veći stupanj uključenosti osoba sa invaliditetom u društveni život i samim tim poboljšati kvalitetu njihovog života stvarajući bolje i humanije društvo – kazala je Biserka Božić, predsjednica Udruženja Leptir

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/