Jerlagić: Presuda Karadžiću neće biti adekvatna

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/
Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić i član Predsjedništva stranke Muhidin Alić očitovali su se o sutrašnjoj presudi haškom optuženiku Radovanu Karadžiću.

Jerlagić smatra da neće presuda biti adekvatna, jer ”ne postoji adekvatna kazna za genocid i zločine počinjene pod direktnom političkom i vojnom komandom Radovana Karadžića”.

Alić je naglasio da Bosna i Hercegovina ima historijsku priliku da do 17. februara 2017. godine prikupi nove činjenice i pripremi apelaciju za Međunarodni sud pravde u Strazburu da bi se utvrdile odgovornosti Srbije o pitanju agresije na BiH.

– Stranka za BiH pokreće inicijativu usmjerenu  državnim institucijama, prije svega Predsjedništvu BiH, da poduzmu radnje i mjere na pripremi apelacije koja bi potom bila proslijeđena u Strazbur – rekao je Alić.

Na današnjoj konferenciji za medije Stranka za BiH se očitovala i o pitanju uređenja Grada Mostara.

– SDP i Demokratska fronta svojataju rješenje koje su, za jedinstven Grad Mostar bez dominacije bilo kojeg naroda, donijele devet političkih partija i OHR. Stranka za BiH se ne slaže i ne prihvata rješenja koja su predložila SDA i HDZBiH. Smatramo da se minimalnim zahvatima na statutu Grada Mostara može naći rješenje za ovogodišnje izbore i da nema potrebe da se mijenja kompletan statut – rekao je Jerlagić.

Dodao je da se Distrikt Mostara može pripojiti ili Jugozapadu ili Starom Gradu, odnosno da postane sedmo gradsko područje koje će dati jednog vijećnika.

Jerlagić se osvrnuo i na popis stanovništva te naglasio da je stav Stranke za BiH da se rezultati popisa moraju objaviti čim prije.

Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva u Zenici također su donesene odluke da Stranka za BiH neće podržati Prijedlog zakona o šumama jer se direktno kosi s politikom stranke, te da će ova stranka podržati jednog nezavisnog kandidata uime probosanskog bloka stranaka u Srebrenici.

vijesti.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/