Bugojanac na Street Race trkama predstavlja naš grad

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Za naš portal govori Denis Jocović koji predstavlja naš grad u sportu koji je manje više slabo aktuelan u našem kantonu iako je na nivou automoto saveza BiH usaglašen kao disciplina. Riječ je o trkama ubrzanja 402 metra poznat široj javnosti kao street race.

street race 3
Denis Jocović – Street Race

Šta je to street race i kad ste počeli da se bavite ovim sportom ?

Street race je trka koja uključuje 2 auta koja se utrkuju na zadatu distancu. Iako te distance mogu biti od 201 m do 1 km, utrka na 402 m je najpopularnija. Utrke ove vrste iziskuju od vozila što bolje moguće ubrzanje i krajnju brzinu, a od vozača snalazljivost i koncentraciju. Iako vozač na ovim utrkama nema krivina sa kojima bi se “borio” i nema protivnika osim onoga u susjednoj traci, ipak mora biti vrlo vješt sa mjenjačem i papučicom gasa.

Moje ime je Denis Jocović po struci inžinjer saobraćaja i komunikacija, a u svijet street race-a sam ušao 2006 godine kao član ekipe trkača iz Tuzle, da bi nakon 2008 godine prešao u Street race club Sarajevo i bio njihov član. Trenutno vozim kao član AMK 70230 Bugojno.

Street race kao sport je veoma skup, tako da u početku nisam vozio nikakve trke dok nisam skupio neki novac da sklopim svoje vozilo za trke ubzanja. Trkama se aktuelno bavim od 2010 godine, i iz godine u godinu auto ide sve bolje i bolje.

Šta možete reći o vozilu za trke i njegovim performansama ?

Vozilo sa kojim nastupam je audi coupe quattro 2.2 turbo 20v koji se generalno sklapa pred ovu sezonu za jače klase. Vrijeme vozila do sada je bilo 13 sekundi s obzirom na najsporiju klasu od 17 i najbržu od 10 sekundi auto je išao zadovoljavajuće.

U sezoni iza nas vozilo je raspolagalo sa 270 konjskih snaga što je bilo dovoljno za klasu 13.

Za novu sezonu 2016 motor se generalno sklapa , tj pravi se skoro novi motor sa kovanim komponentama koji bi u krajnosti mogle da trpe do 700 konja.

Čemu želja za ovim sportom ?

Težnja za ovim sportom se razvila iz čiste radoznalosti i muških priča ko je brži, čije auto ide bolje itd itd. Danas je to preraslo u priznatu automoto disciplinu na nivou naše države i okolnih susjeda tako da postoji šampionat koji povezuje zemlje bivše Jugoslavije u ovom sportu.

Kako finansirate odlaske na utrke ?

Street race kao sport je veoma skup, to možete pitati svakog trkača. Svoje trke finansiram uz pomoć porodice, prijatelja ili nekog sponzora (Caffe bar Silver) koji se pojavi s vremena na vrijeme da se izreklamira na ovakvim manifestacijama.
U koliko ima takvih koji bi željeli da reklamiraju svoju djelatnost tj firmu, lokal ili nešto treće na trkama ubrzanja 402 m (street race) širom BiH i dalje mogu da se obrate na moj facebook profil Denis Jocovic Joca ili email montenegrohn@gmail.com – dodao je za kraj naš sagovornik

bugojno-danas.info

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/