Piše Raif Zukanović: DOBRICA ĆOSIĆ – IDEOLOG ZLA

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Piše: Raif Zukanović, profesor sociologije
Član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada

“ Treba dovršiti nedovršeni posao i stvoriti državu u kojoj će živeti svi Srbi”

Norveški filozof Vetlesen definiše zlo “kao nanošenje bola drugom”. Zbog toga on zlo razumije kao nešto povezano sa sadizmom mada se sve forme zla ne mogu razumijeti kao izraz sadizma. Međutim, sadizam daje dobro objašnjenje šta je zlo. Vetlesen razumije sadizam “ kao pokušaj osobe da smjesti (ono što se ne može trpjeti u vlastitoj egzistenciji, tj. zavidnost, oholost, pohlepu, povrijedivost, smrtnost) drugima, in a taj način se oslobodi onog što kod samo sebe ne može trpjeti.  Riječ je o nanošenju nekom drugom onoga čega se jedan oslobađa, oslobađajući se pri tome onoga što se ne može trpjeti kod sebe. Veltesen je mišljenja da živimo u društvu u kojem se nerado govori o zlu. Posljedica toga je da mi teško vidimo slučajeve zla kao takvog ili to nazivamo nekako drugačije samo ne zlo. Najbolji primjer za to, u ovom vremenu je, po Veltesenu Bosna.

Jedan od najvećih kreatora zla na području Balkana je Dobrica Ćosić,  čovjek kod kojeg je vladala moralna anarhija. Ideolog velikodržavne fašističke ideologije koristio je laž kao osnovno sredstvo svoje opasne idelogiju, a posebno se odnosi na  agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini. Tako on u svojoj knjizi “ Bosanski rat” p  iznosi niz lažnih podataka, a s pravom možemo reći  da se  navedena knjiga potpuno temelji na  Ćosićevom stavu:”Laž je u samom biću Srbina“. Ćosić u svojoj knjizi nastoji opravdati agresiju na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, pokazajući sebe kao “mirotvorac” i Bošnjake kao glavne kreatore za izazivanje rate.  Tokom cijele knjige zastupa tezu da je rat u Bosni i Hercegovini bio građanski, međunacionalni, vjerski uz međunarodno učešće čitavog svijeta, koji se ujedinio protiv Srba,negirajući postojanje Bosne i Hercegovine i njenog historijskog kontinuiteta.

Govoreći o počecima rata u Bosni i Hercegovini Ćosić kroz cijelu knjigu provlači tezu o tome da su Muslimani i Hrvati, uz pomoć međunarodne zajednice, započeli rat, te kaže: “Iz Bosne stižu zastrašujuće vesti: počeo je rat između Muslimana i Srba. Započeli su ga muslimanski, sarajevski razbojnici, ubijajući Srbe “četnike”. Za Muslimane i njihove “zelene beretke” svi su Srbi “četnici”. Alija, uz političku podršku Evrope i Amerike, krenuo je svoj džihad za “nezavisnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.” “Alija Izetbegović je objavio Srbima rat do konačne pobede muslimana. I istrebljenjem Srba. Kako s takvim neprijateljem da pregovaramo o miru? I kolika će biti cena tog mira? A nama je mir neophodan! Predsedništvo Bosne i Hercegovine proglasilo je ratno stanje. Zbog čega? Zbog svojih Srba. Zbog “agresora” Srbije i Crne Gore, JNA i Srpske demokratske stranke. Mi nemamo nameru da ratujemo s Bosnom i Hercegovinom. Mi nemamo nameru da osvajamo Bosnu i Hercegovinu. Ali mi moramo da pomažemo Srbe, svoje sunarodnike, koji se bore za životna prava. Evropa, Amerika i čitav islamski svijet su protiv nas. Oni imaju prava da pomažu Muslimane, a mi nemamo prava da pomažemo Srbe. Mi smo osuđeni kao agresori, a treba da ih ubedimo da to nismo. Da li je to moguće?”

Ćosić kao glavnog krivca za rat  navodi Aliju Izetbegovića, za kojeg kaže:” da je uz političku podršku Evrope i Amerike, krenuo u svoj džihad, za nezavisnu i cjelovitu BiH, te da su ga podržali lord Karington, evropske i američke diplomate”

Negirajući genocid Ćosić se i dalje, po navici služi lažima govoreći da su Muslimani, a ne Srbi izvršili genocid. Tako on bez trunke stida na mnogo mjesta ističe da su četnici, sa čijom se ideologijom tobože ne slaže, samo vršili osvete na masovne muslimansko-ustaške pokolje. U svojim lažima Ćosić se nekada i gubio, a otkriva stvarne razloge agresije na Bosnu i Hercegovinu, pa tako on kaže:” Stvara se srpska država preko Drine. Srbi će ostvariti svoja nacionalna i građanska prava. Veliki istorijski događaj. Drina više neće biti “krvava međa”. Sada treba svim snagama u mir. Sačuvati izboreno i stvoreno.”

 

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/