Mirza Rahmanović iz Donjeg Vakufa izlagao svoje radove na mnogobrojnim kolektivnim izložbama

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Mirza Rahmanović (24) iz Donjeg Vakufa je student Likovne akademije u Sarajevu i od kad zna za sebe voli da crta, i tako je kroz djetinjstvo razvijao svoj crtež. Stalno je, kako kaže,  imao potrebu kada nešto nacrta da to bude bolje od predhodnog rada te misli da ga je ta potreba ili  nezadovoljstvo rezultata tjeralo da radi i da se nastavi boriti kroz taj problem crteža.

Nije primljen u Drvnu – tehničku školu

–  Pošto nisam bio jedan od one djece sto su slušali svoje roditelje i unaprijed spremali gradivo za školu, ja sam to samo radio iz premeta “Likovna kultura” a ostalo sve u zadnji čas. Naravno, to je uticalo na prijemni ispit u srednjoj školi. Tako uz dugoročno ispijanje kafa sa svojim najdražim drugom sam se odlučio da izađem na prijemni ispit u Drvnoj – tehničkoj školi u Donjem Vakufu. Nešto se predivno  se desilo i nisam primljen – kazao je Rahmanović.

Dodaje da su nakon toga mu roditelji ponudili da apalicira na prijemni ispit u Srednjoj školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

– Mislim da je to momenat kada sam ja počeo da razmišljam o umjetnosti. Do sada sam izlagao svoje radove  na mnogobrojnim kolektivnim izložbama, učestvovao na mnogim projektima – rekao je Rahmanović.

Ističe da su sugrađani slabo upoznati sa njegovim radom, a da bliži rod, uvijek imaju super komentare.

– U Donjem Vakufu sam nekad davno imao izložbu u Domu kulture, U skorije vrijeme nisam planirao izložbu u Donjem Vakufu, ali spremam izložbu u Bugojnu sa kolegom Denisom Haračićem, gdje ćemo se prvi put predstaviti kao umjetnička grupa – istakao je Rahmanović.

Svi pravci zanimljivi

Dodaje da su svi pravci u umjetnosti zanimljivi na svoj način i jako bitni za sve umjetnike danas.

– Kada bih nešto morao da izdvajam u umjetnosti to bi bili umjetnici: Peter Paul Rubens, Munch, Rembrant i Rodin. Mislim da nisam dugo na umjetničkoj sceni u BiH i da nisam mjerodavan da je komentarišem, jer sam tek nedavno sam diplomirao i postao član ULUBiH – kazao je Rahmanović.

grafike-rahmanovica11

Grafike Rahmanovića koje radi za magistarski rad

Čovjek kao centar univerzuma

– Problem kojim se bavim kroz grafiku i o kojem mnogo razmišljam je čovjek kao centar univerzuma, čovjek kao pokretačka sila, čovjek kao savršeno biće. Motiv na svim grafikama prošlog ciklusa je ženska figura. Ženska figura odabrana je ciljano, jer se u ovom ciklusu grafika između ostalog bavim i problemom uzvišenog i lijepog. Figura je predstavljena naga , izvedena je preciznim crtežom u tehnici bakropis, koja daje stabilnost u titravoj atmosferi oslobođenjoj vremena i prostora – istakao je Rahmanović.

 

Autor: A. VREBAC

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/