Izbori u BiH, festival demokratije ili recidiv oligarhije!? Piše: Edin Geko

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Piše: Edin Geko

Politički režim jedne države je demokratski, prije svega, po tome što legitimno izabrani predstavnici u vlasti zatupaju građane kroz njeno  institucionalno i permanentno reproduciranje volje građana za uspostavu funkcionalnog pravnog  poretka.

Parlamentarnu demokratiju krasi upravo proces tog slobodnog, pravednog i poštenog načina delegiranja predstavnika u legislativu.

Taj proces podrazumjeva  DEMOKRATSKE  IZBORE ( neposredne i tajne )  !!!

BiH čine tri konstitutivna naroda i ostali, iako nikad nije definisan pojam „konstitutivni“ , kao ni „ostali“.   To je svojevrstan ustavni-pravni paradoks.

U načelu, BiH je građanska država gdje pravo glasa pripada svakom građaninu jednako, bez obzira kojem narodu pripada.

Međutim, ovdje imamo na snazi jedan nedemokratski presedan  u smislu diskrimininacije i nemogućnosti  kandidature nacionalnih manjina ( Jevreji i Romi ).

Građanin je nosilac „legitimnosti“  i sankcijski subjekt političke vlasti putem izbornog procesa.

Politički subjektivitet pripada građanima kao individuama, a demokratija samo objektivizira  političku volju svakog građanina.

Uz pomenute zakonske i ustavne neosljednosti, izbori su bili recidiv oligarhije.

Obzirom da su na dan izbora u BiH identifikovane i prijavljene brojne neregularnosti, a iste se isključivo odnose na neprofesionalno i nezakonito proveden izborni proces u režiji CIK-a, OIK-a i biračkih odbora.

Uz činjenicu da je CIK ostao nijem u pogledu navedenog,  to otvara opravdanu sumnju da je izborni proces kompromitovan neviđenim uticajem vladajućih političkih elita i centara moći u svrhu izigravanje volje građana i zadržavanjem višedecenijski utemeljenih pozicija.

Navedene političke elite znače oligarhiju nasuprot demokratije, tako što male skupine privilegiranih odlučuju o sudbini svih građana, pri tom ne služeći se potrebama građana i općim interesom.

Način tako uspješnog održavanja oligarhijske moći se održava isključivo na plasiranju ucjena, prijetnji i  straha onima koji se na bilo koji način nalaze u zavisnosti od tog sistema.

Nažalost, uz dosljednu izbornu apstitnenciju doborg dijela građana, demokratija ovaj put nije doživjela svoju renesansu u BiH.

BiH ima pravo na stvarno demokratsko uređenje poretka, građani imaju pravo na takvu BiH.

Zato,  borba za demokratsku, nezavisnu i  suverenu BiH se nastavlja…

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o