Inicijativa za usvajanje strateških dokumenata u oblasti zaštite okoliša/životne sredine

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezadom_-2/

Inicijativa za usvajanje strateških dokumenata u oblasti zaštite okoliša/životne sredine

Bosna i Hercegovina ostaje uskraćena za 50 miliona eura za zaštitu okoliša na godišnjem nivou iz EU fondova zbog nemara donosioca odluka, ističu u Eko Elementu Bugojno. Da bi se to prevazišlo „Aarhus centar u BiH”, s organizacijama civilnog društva za uspostavljanje BiH sektorskog mehanizma u oblastima okoliš, transport i energija u procesima EU integracije (SECO ETE): Centrom za održivi razvoj Brčko distrikt BiH, Centrom za menadžment, razvoj i planiranje MDPi Doboj, Centrom za okolišno održivi razvoj Sarajevo, Društvom za istraživanje i razvoj Tuzla, Eko Elementom Bugojno, Eko Mostom Mostar i LIR Evolucijom Banja Luka pokreću inicijativu za usvajanje Strategije usklađivanja propisa s pravnom stečevinom EU u oblasti zaštite okoliša/ životne sredine i Akcionih planova za provođenje strategije u entitetima i Brčko distriktu BiH.

Usvajanjem ovih strateških dokumenata, BiH bi ispunila jedan od bitnih zahtjeva Evropske komisije za nastavak procesa integracije BiH u EU i korištenje sredstava IPA II Programa za sektor okoliša/ životne sredine u periodu poslije 2017. godine. Članice SECO ETE iz Banja Luke, Brčkog, Bugojna, Doboja, Mostara, Sarajeva i Tuzle 14. juna, od 11:00 – 13:00 sati organizuju uličnu kampanju na kojoj će se tražiti podrška građana za usvajanje ovih dokumenata, koji već drugu godinu stoje u ladicama donosioca odluka.

Kampanja će biti organizirana na sljedećim lokacijama:

-U Banja Luci će aktivisti i volonteri Udruženja LIR Evolucija u navedenom vremenu tražiti podršku građana na Trgu Krajine.

-U Brčkom će aktivisti i volonteri Centra za održivi razvoj u navedenom vremenu tražiti podršku građana na Trgu mladih.

– U Bugojnu će aktivisti i volonteri Eko Elementa u navedenom vremenu tražiti podršku građana na Gradskom trgu Bugojno.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/