Haris Mujić: Donijeli smo više od dva miliona KM donatorskog novca u Bugojno

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/
Pročitajte intervju koji je objavljen u novinama Faktor

Vi ste se sa pozicije predsjednika Medžlisa IZ-e Bugojno kandidovali za poziciju načelnika Bugojna. Da li je to spojivo?

Pozicija predsjednika medžlisa prema Ustavu IZ-e u BiH nije vjerska funkcija i nju u pravilu obnašaju osobe koje, za razliku od imama, nisu nosioci vjerskog autoriteta. To je pozicija na koju se dolazi izborima članova IZ-e i koja je prije svega menadžerska.

Obavljajući ovu funkciju sa svojima saradnicima uradili smo jako puno projekata koji nisu bili na korist samo IZ-e nego čitavog grada. Napravili smo nove vakufske poslovne prostore u centru grada u kojima su mnogi našli zaposlenje, donijeli smo preko dva miliona maraka donatorskih sredstava u naš grad. U tim donacijama su i aparati za Dijalizni centar u osnivanju od kojeg će korist imati čitav grad pa i gornjevrbaska regija. Već deset godina odkad sam na poziciji predsjednika Medžlisa IZ-e Bugojno uredili smo i održavamo izletište Pršljanica, organizujemo pripreme maturanara za polaganje prijemnih ispita na fakultetima, održavamo urednim Staro jevrejsko groblje u Bugojnu i realizujemo mnoge druge projekte.

Na preporuku građana i mojih prijatelja, od kojih mnogi nisu članovi nijedne političke stranke, odlučio sam Bugojancima ponuditi svoje iskustvo u privlačenju stranih investicija i manadžerske sposobnosti kako bismo sličan uspjeh ponovili na nivou općine. Znam da je to velik i težak izazov, ali ja duboko vjerujem da živimo u vremenima u kojma se od sviju nas traži da damo svoj maksimum i da se žrtvujemo za opće dobro.

Kakva je trenutna situacija u Bugojnu?

Situacija nije dobra. To najbolje znaju i osjećaju sami građani. Veliki je broj nezaposlenih. Privreda i sport su na koljenima.

Posebno je loša finansijska strana Bugojna. Budžet je više nego skroman 7 miliona i niko osim načelnika nema uvid u njegovu realizaciju. To je premalo za Bugojno. Enorman dug općine se krije i od vijećnika i od građana. Općina Bugojno zadnje 4 godine nije dio vertikale vlasti u SBK, FBiH i BiH i ni jedan projekat sa viših nivoa vlasti nije došao u Bugojno. Nezavisni načelnik ni na jednom nivou vlasti u BiH nema ni jednog nezavisnog ministra koji bi finansirao projekte u Bugojnu. Svi ministri u SBK, FBiH i BiH su iz vladajuće koalicije SDA/SBB i oni podržavaju projekte u općinama koje su dio vertikale vlasti. Zato mnogi projekti i velika sredstva zaobilaze Bugojno.

Legalnost brojnih odluka je vrlo upitna. Već su podizane i krivične prijave zbog nekih odluka. Postoje i sudske presude i to sve stvara jedan osjećaj pravne nesigurnosti zbog koje ne možemo očekivati ni investicije ni otvaranje novih radnih mjesta.

Ugušeni su privrednici i Udruženje privrednika Bugojna, a investitorima nikakva olakšanja nisu data da bi odabrali Bugojno kao mjesto za svoje investicije. Žalosno je da uspješni privrednik Hrvat iz Bugojna ne može u svome Bugojnu otvoriti fabriku i zaposliti svoje Bugojance nego mora ići u Kakanj ili druge gradove. Općina nema strateškog pristupa privredi.

Svi građani Bosne i Hercegovine a i šire znaju Bugojno iz vremena kada je bio među šest gradova po razvijenosti u SFRJ. Danas iz grada odlaze mladi u koje smo uložili toliko da bismo ih odškolovali i koji su se odlučili vratiti. Grad njima nema šta ponuditi. Oni svoju budućnost ne vide ovdje. Jedini koji vide budućnost su oni koji se vežu za neku stranku i nadaju poslu u već pretrpanoj općinskoj birokratiji i javnim preduzećima. Takvi i kada se i zaposle samo predstavljaju dodatni teret za budžet Općine i javnih preduzeća. Nama treba efikasna lokalna administracija koja neće gušiti grad, nego stvarati okruženje za privlačenje investicija kako bi se mladi i građani Bugojna zapošljavali u realnom sektoru. Bez toga mi, iako toga nisu svjesni mnogi koji misle da dosadašnjim politikama pomažu svome gradu, ne možemo izaći iz ovog začaranog kruga.

Kakav ishod izbora očekujete?

Ja sam siguran u svoju pobjedu i pobjedu koalicije SDA/SBB i volje građana da u Bugojnu napokon vidimo istinsku i suštinsku promjenu. Ali sam također jako relaksiran jer moja egzistencija, moj ugled u gradu nisu vezani ni za jednu političku opciju niti poziciju. Mislim da sam bolji menadžer od ostalih kandidata za načelničku poziciju Bugojna i da ću bolje iskoristiti ogroman potencijal sposobnih ljudi koji Bugojno ima za dobrobit svih građana Bugojna. Svojim kandidovanjem ja sam skinuo moralnu obavezu sa sebe da se ponudim građanima Bugojna da budem u njihovoj službi. Na građanima Bugojna je da odluče treba li im istinska i suštinska promjena ili ne.
9999

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/