GRABAR-KITAROVIĆ: Puna podrška BiH, nećemo se miješati u njene unutrašnje odnose

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

17:26 Niz pozitivnih poruka s obje strane poslan je nakon susreta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović sa tročlanim Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Grabar-Kitarović poručila je da Hrvatska nastavlja punu potporu BiH na njenom euroatlantskom putu, te da se ni na koji način ne želi miješati u njene unutrašnje odnose.

– I dalje je prisutna puna politička, tehnička i svaka druga potpora Hrvatske euroatlantskim aspiracijama Bosne i Hercegovine. Jer, držimo da je članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i u NATO-u jedan od preduvjeta za trajni mir, stabilnost i prosperitet cijelog prostora jugoistoka Europe – poručila je hrvatska predsjednica na konferenciji za novinare.

Vjeruje da će dvije zemlje naći načina da povuku europska i druga sredstva za prometnu infrastrukturu – koridor 5C i Jadransko-jonsku auto cestu, ali i drugo.

Ona vjeruje da će se na summitu NATO saveza u junu u Varšavi aktivirati bh. članstvo u Akcijskom planu za članstvo (MAP).

Predsjedavajući Predsjedništa BiH Dragan Čović zahvalio je Hrvatskoj na dosadašnjoj i obećanoj budućoj hrvatskoj pomoći na euroatlantskom putu BiH, i apelirao da Hrvatska, a pogotovo predsjednica Grabar Kitarović sa svojom karijerom u NATO-u, pomognu u drugačijem razumijevanju značaja BiH kada je NATO u pitanju.

– Naša pozicija kao dijela jugoistočne Europe je danas preznačajna za sigurnost i stabilnost svih ovih država u okruženju istočno od nas, i Bosna i Hercegovina i sve ono što je pozitivno u BiH sigurno daju jedan pozitivan doprinos za čitavo to područje – i kada je u pitanju Srbija, i Crna Gora, i Makedonija i Kosovo… – rekao je Čović.

Najavio je da će za najviše 15-20 dana biti donesen novi izborni zakon.

– On će riješiti i pitanje grada Mostara, i one presude Sejdić-Finci, i trajno otkloniti strah da će netko birati drugom narodu predstavnike ili u zakonodavnoj vlasti ili u Predsjedništvu BiH – uvjeren je Čović.

Novinare je zanimao komentar hrvatske predsjednice na medijske špekulacije kako bi Hrvatska odustala od traženja trećeg entiteta, a zauzvrat bi tražila veću zastupljenost Hrvata.

Ona je odgovorila kako članak ne misli komentirati, i iznijela hrvatsku principijelnu poziciju.

– Podržavat ćemo sve vaše napore unutar Bosne i Hercegovine za postizanjem potrebnih rješenja bez ikakvih namjera i pretenzija da se miješamo u unutarnja pitanja susjedne prijateljske države. U svemu tome je interes Hrvatske puna konstitutivna jednakopravnost hrvatskog naroda na cijelom području BiH – kazala je Grabar-Kitarović.

Čović tim povodom kaže kako je uvjeren da će se uspjeti naći zajednički jezik sa svima, a kada se krene u nužnu racionalizaciju ustroja BiH, jer je BiH sada “apsolutno nefunkcionalna”, da će se poštivati puna jednakopravnost konstitutivnih naroda i svih građana. A treći entitet nije se ni spominjao.

Na novinarsko pitanje Čović je kazao kako ima sporadičnih ulazaka izbjeglica u BiH, ali da oni nisu nikakva prijetnja ni remetilački faktor, a hrvatska predsjednica upozorila je da je izbjeglička kriza dugoročan proces s kojim će se Europska unija suočavati i u budućnosti.

Ovaj je sastanak prvi u sklopu dvodnevne službene uzvratne posjete Predsjedništva BiH Hrvatskoj.

Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić sutra će se susresti i sa hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem i predsjednikom Sabora Željkom Reinerom.

13:41 Svečanim dočekom uz vojne i državne počasti, Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH te intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Hrvatske, na platou ispred Ureda predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, otpočela je zvanična posjeta članova Predsjedništva BiH Hrvatskoj.

U toku su sastanci predsjedavajućeg Čovića, te članova Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Nakon toga bit će upriličeni i bilateralni susreti zvaničnih delegacija dviju zemalja.

grabar-kitarovic-bih-1Uoči sastanka u Zagrebu (foto: F. Fočo)

Tokom susreta bit će razgovarano o otvorenim pitanjima između dvije zemlje, kao što su pitanje granice u području Kostajnice, te Mali i Veliki školj. Posebno će biti govora o potpisivanju strateškog partnerstva između BiH i Hrvatske, kada su u pitanju zajednički evropski projekti, odnosno podrška koju BiH na putu ka Evropskoj uniji pruža Hrvatska. U tom kontekstu, namjera je da se intenziviraju kontakti i saradnja Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH. O ovome će riječi više biti sutra, tokom susreta članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Vlade Hrvatske Tihomirom Oreškovićem, a planiran je i susret bh. kolektivnog šefa države s predstavnicima Sabora Hrvatske.

U ovom trenutku, novinari su posebno zainteresirani za detalje nove platforme i pristupa Hrvatske prema BiH, u kontekstu najava da će Hrvatska tražiti veću zaštitu i poštivanje konstsitutivnosti hrvatskog naroda u BiH, a navodno će zauzvrat stopirati bilo kakvu ideju o formiranju trećeg entiteta u BiH.

Više detalja i konkretnije informacije o ovakvima najavama koje su za sada na nivou medijskih špekulacija znat će se po okončanju sastanka kada će se novinarima obratiti Dragan Čović, predsjedavajući Predsjendištva BiH i Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske.

Avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/