Od uvođenja projekta CIPS u BiH je zatvoreno oko 400 fotografskih radnji

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Od uvođenja projekta CIPS u BiH je zatvoreno oko 400 fotografskih radnji. Danas ih, u nepovoljnim uvjetima radi oko 120. Fotografi koji još uvijek žive od ovoga zanata ističu kako je ovo zanat koji izumire. Kao razloge navode to što su u projektu CIPS ostali bez glavnog posla, fotografiranja za osobne dokumente, ali i zbog nelojalne konkurencije protiv koje država ništa ne poduzima. Formirali su Udruženje i najavili razgovore s Vijećem ministara BiH.

Kao i u drugim uslužnim oblastima i fotografi u BiH muku muče s radom na crno i nelojalnom konkurencijom. Nezadovoljni su zbog inertnosti nadležnih državnih organa. S ciljem unaprijeđenja stanja u ovoj oblasti u Travniku su formirali Udruženje kojem su do sada pristupile 42 fotografske radnje iz oba bh. entiteta, navodi FTV.

„OpĆe je poznato da su sada fotografi i profesori, i nastavnici i policajci, raznorazne branše. Znači, Tko god ima iole kakav aparat ide snima svadbe, škole i tako dalje. Tako da smo mi došli u jedan položaj, malte ne borimo se za opstanak”, Hajrudin Muminović, predsjednik Udruženja fotografa u BiH.

Ipak, najteže je ovu djelatnost uzdrmalo uvođenje projekta CIPS kada su fotografi ostali bez mogućnosti fotografiranja građana za osobne dokumente, a time i bez osnovnih prihoda.

Muminović kaže: „Kada smo reagirali na taj CIPS nitko nas nije slušao. Odnosno država nije imala sluha za nas, tako da se zatvorilo oko 350 do 400 radnji.”

S obzirom na to da je CIPS u nadležnosti državnih organa, fotografi su najavili i razgovore s Vijećem ministara BiH.

Šaban Bubalo, predsjednik Skupštine Udruženja fotografa u BiH kaže: „Tražimo ravnopravnost. Znači da građanin ima pravo da bira gdje i pod kojim uvjetima i u kojem kvalitetu će trošiti svoj novac.” Prema podacima Udruženja danas u BiH na ivici rentabilnosti još radi oko 120 fotografskih radnji.

Prvi.tv

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/