Gdje za 1.maj?

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.livnobus.com/

Prvi maj/svibanj, Međunarodni praznik rada, tradicionalno se obilježava i proslavlja i na području Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna u druženju sa porodicom i prijateljima na centralnim gradskim trgovima ili na nekim od naših mnogobrojnih atraktivnih izletišta.

U ranim jutarnjim satima, obično Travnikom odjekuju zvukovi duhačkog orkestra, kojim se građani pozivaju na buđenje. Nedugo zatim, Gostilj, Galicu i Babanovac na Vlašiću, Vilenicu i Bukovicu, Bašbunar, te mnoge druge okolne gradske predjele pohode mnogobrojni Travničani koji uz ugodno društvo, roštilj i muziku proslavljaju ovaj praznik. Ovogodišnje slobodne praznične dane možete također provesti aktivno na Vlašiću upoznajući ovu planinu u okviru četverodnevne ture, koja počinje već 29.04. 2016. godine u organizaciji predstavnika apartmana „BellaMonte“, a ukoliko želite već standardnim prvomajskim sadržajima dodati i wellness notu, hotel „Blanca resort & spa“ na Vlašiću vam nudi mnogobrojne opuštajuće tretmane za ovu priliku. Dugogodišnju tradiciju ovog praznika baštini i Limena glazba „Lašva“ Nova Bila koja također u jutarnjim satima „radnike“ Nove Bile, Novog Travnika i Viteza poziva na „odmor“.
Najpoznatija mjesta koja na ovaj dan posjećuju Novotravničani su predjeli Pavlovice i Bučićke ravni.

Kao i prethodnih godina, noć prije 1. Maja/Svibnja, logorskom vatrom na brdu Glavica, na platou ispred Partizanskog groblja, gdje su se godinama okupljale generacije obilježavajući ovaj i druge važne datume, i ove godine stanovnici Gornjeg Vakufa-Uskoplja planiraju uz predivan pogled na grad obasjan vatrometom obilježiti Međunarodni praznik rada. Tradicionalno druženje se nastavlja prvomajskom budilicom, uz muziku, roštilj i dobro raspoloženje u prirodnom okruženju planina Vranice i Raduše i na najatraktivnijim lokacijama uz Bistričku rijeku,izvor Krušćice u Krupi, Ždrimački vodopad ,..

Nekada davno Donjim Vakufom su odjekivali zvukovi limene glazbe, te pozivali stanovnike na buđenje, međutim, danas se obično građani u privatnom aranžmanu okupljaju, već u ranim jutarnjim satima na okolnim izletištima i to najčešće i najmasovnije uz pitomu i predivnu rječicu u prirodnoj oazi mira Semešnici, ali i na izletištima Ajvatovica, Zelenac, Ušće i Han, te u uz rodbinu i prijatelje proslavljaju Međunarodni praznik rada.
Tradicionalno, svake godine građanima Jajca prvomajska budilica najavljuje Međunarodni praznik rada, te poziva na druženje. Slododne dane, Jajčani najčešće provode na najpoznatijem izletištu u ovom gradu i to kod Mlinčića i na obalama Velikog i Malog Plivskog jezera. Nedaleko od ovih izletišta, vlasnici ugostiteljskih objekata mnogobrojnim posjetiteljima nude različite sadržaje, kojima se obogaćuje turistička ponuda i za ovu priliku.
Fojničani ovaj praznik najčešće i najradije provode uz ugodno druženje i roštilj na Prokoškom jezeru, prirodnom dragulju Srednje Bosne, ali također ove godine i iz RC „Brusnica“ pozivaju građane na ugodno druženje ovom prilikom, uz mnogobrojne različite aktivne i rekreativne sportsko-zabavne sardžaje.
U okviru manifestacije “Bugojansko proljeće” u organizaciji Kulturno-sportskog centra „Bugojno“ u Bugojnu 30. aprila u večernjim satima planiran je vatromet kao najava praznika, a prvomajskom budilicom, sutradan limena glazba će pozivati građane na druženje i zabavu, koja se obično kasnije nastavlja na najpoznatijim izletištima na Rostovu i uz rijeku Vrbas

Kao i u drugim gradivima SBK/KSB također i u Lepeničkoj dolini ovaj praznik se obilježava i provodi na najatraktivnijim mjestima, tako Kreševljaci ovaj praznik u najvećem broju provode na izletištu Gajice dok a Kiseljačani uz rijeke Fojnicu i Lepenicu.

Obzirom da Srednjobosanski kanton obiluje atraktivnim vrletnim, ali pristupačnim plavo-zelenim oazama, bogatom i predivnom florom i faunom, 1.Maj/Svibanj predstavlja izuzetnu priliku za bijeg u prirodu i odmor za dušu i tijelo na našim najljepšim i najpopularnijim izletištima. Stoga, SrednjaBosna ba preporučuje Vlašić, Vranicu, Kruščicu, Zabrđe, Zaselje, Pavlovicu, Radušu, Rostovo, Brusnicu, Pridolce, Busovačku planinu, ali i mnoge druge planinske predjele uz rijeke, kao idealne ovogodišnje destinacije za proslavu 1.Maja/Svibnja, te svakako pozivamo sve izletnike da po završetku druženja očiste iza sebe, jer samo ukoliko budemo pazili i čuvali okolinu u kojoj živimo, ona će nam vratiti istom mjerom.

SrednjaBosna.ba

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bingotuzla.ba/odvazneihrabrekatalog/ https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/