FOTO: Održana svečana akademija povodom obilježavanja Dana državnosti BiH

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

U Kristalnoj sali Općine Bugojno večeras je održana Svečana akademija povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Akademiji su prisustvovali predstavnici političkog, vjerskog, kulturnog i javnog života, a na samom početku obilježavanje je počelo himnom Bosne i Hercegovine. Prisutnima je pročitana i čestitka predsjedavajuće Općinskog vijeća Bugojno Grete Kuna, koja je kako se navodi, zbog porodičnih obaveza opravdano izostala.

Ovo je najsretniji dan za našu državu, 25. Novembar kada su vijećnici 1943.godine u Mrkonjić Gradu održali ZAVNOBIH i znamo koliko je muke prošlo da bi ti ljudi došli na taj dan. Četiri dan nakon toga održan je AVNOJ u Jajcu i pune 72 godine je prošlo od zasjedanja AVNOJ-a. Građani Bosne i Hercegovine, odnosno Federacije slave Dan državnosti, ali imamo entitet Republike Srpske gdje se Dan državnosti ne slavi. Riječi srpskog člana Predsjedništva gospodina Ivanića su da nije donesen zakon o praznicima na nivou države, ali kako nije kada je zakon donesen davne 1943.godine kada su tri konstutivna naroda udarili temelje današnje Bosne i Hercegovine. Čestitam vam 25.novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine, svim Bosancima i Hercegovcima te svim Bugojancima i Bugojankama, kazao je zamjenik predsjedavajuće Općinskog vijeća Bugojno Naim Basara.

Mi 72 godine pričamo o Bosni i Hercegovini i borimo se da dokažemo kada su postavljeni temelji države Bosne i Hercegovine i gradimo je čitav taj period i gradiće je još mnoge generacije iza nas. Danas jedno malo Bugojno se nalazi u Bosni Hercegovini, Evropi i Svijetu, ali kada vidimo kakav je danas svijet, to je svijet ratova, egzodusa izbjeglica i straha. Naš mali grad sve je ovo prošao kroz ove 72.godine i danas živimo u ovom gradu te ga pokušavamo razvijati da nađe svoje mjesto u BiH, Evropi i svijetu. Ja sam ponosan na ovaj herojski grad jer mi smo u kratko vrijeme imali teroristički čin, imali smo najezdu fašizma i nakaradnu privatizaciju. Mi ćemo ipak poslati poruku mira i kazati da je ovo država Bošnjaka, Srba i Hrvata i svih koji žive u našoj lijepoj Bosni Hercegovini, istakao je načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić uz čestitke svim prisutnim i svim građanima naše zemlje.

U zabavnom dijelu programa nastupali su: Orkestar osnovne muzičke škole, Gradski hor Bugojno, Ženski vokalni ansambl HKD Napredak, podružnica Bugojno, Vokalni ansambl Bugojno, tamburaški sastav “Zlatne žice” HKD Napredak, podružnica Bugojno te članovi amaterskog pozorišta “FEDRA” Bugojno.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti naše zemlje za sutra u 10 sati planirano je polaganje cvijeća na spomen obilježlje ispred Gimnazije i na spomen obilježlje na gradskom šehidskom mezarju.

Održana Svečana akademija povodom Dana državnosti BiHFoto: Edo Pilic

Posted by Bugojno Danas on 24. Novembar 2015

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o