Dogovorena koalicija SDA i SBB-a na svim nivoima vlasti

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

15:10 Postigli smo dogovor. Naredne sedmice razgovori će biti nastavljeni na nivou stranačkih delegacija, nakon čega će uslijediti i potpisivanje sporazuma o koaliciji – kazao je Izetbegović, nakon današnjeg sastanka sa Radončićem.

Dvojica stranačkih predsjednika dogovorili su da prioritet bude uspostava vlasti na nivou Federacije BiH, što je proces koji bi trebao biti završen u roku od 30 dana. Moguće je da novu koaliciju, uz SDA, HDZBiH i SBBBiH, čine i Stranka za BiH i A-SDA. To je za Faktor.ba potvrdio Izetbegović. Time bi se stvorio veoma širok blok, koji bi imao nadmoćnu većinu u Parlamentu FBiH. Ta koalicija imala bi 62 od 98 „ruku“ u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, što bi svakako ubrzalo donošenje reformskih zakona.

Nakon uspostave nove parlamentarne većine na nivou Federacije BiH, uslijedit će formiranje vlasti u kantonima, a dvojica predsjednika za taj proces su predvidjeli rok od dva mjeseca. U Tuzlanskom kantonu već se vode razgovori predstavnika SDA i SBBBiH.

Treći, posljednji korak, bit će formiranje vlasti na državnom nivou. Do tada bi konačno trebala biti riješena i pozicija Demokratske fronte, koja je u opoziciji u FBiH, a u vlasti na državnom nivou. Izetbegović je u nekoliko navrata isticao da je neupitno učešće Saveza za promjene iz RS u vlasti na državnom nivou, te da tu nema mjesta za SNSD Milorada Dodika.

14:38 Lider SBB-a Fahrudin Radončić obratio se okupljenim novinarima nakon održanog sastanka sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Na novinarsko pitanje o čemu je razgovarano i šta je konkretno dogovoreno, Radončić je odgovorio: “Konkretno je dogovoreno da se ide u koalicioni savez SDA i SBB-a na svim niovima. Mislim da ti razgovori nisu u onoj poznatoj fazi pregovora, već imamo vrlo kvalitetnu fazu dogovaranja kako da deblokiramo procese, kako da dobijemo efikasnu vlast i kako da se počnemo baviti ekonomskim i drugim reformama, NATO integracijama, evropskim integracijama i ja očekujem da nakon današnjeg sastanka prvom polovinom sljedeće sedmice sjednu delegacije i naprave koalicioni sporazum”.

Upitan, kada već govori o formiranju koalicije na svim nivoima, da li to podrazumijeva i rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, Radončić je pojasnio: “Ja mislim da je u ovom trenutku najvažnije da konsolidiramo stanje u FBIH, vidjeli ste da smo mi vrlo brzo donijeli desetak zakona za petnaestak dana, donijet ćemo još 10 ili 15 vrlo važnih zakona, odnosno nacrte usvojiti u FBiH. Idemo na stabiliziranje kantona i naravno nakon toga ići će se i na državni nivo”.

Upitan da li SBB dobija sva četiri ministrarstva u Vladi FBiH, Radončić je rekao da danas nije razgovarano o tim pitanjima.

– U politici postoje stvari koje se u principu podrazumijevaju. Mi imamo veći koalicioni kapacitet od DF-a, druga smo najjača stranka u FBiH, DF je treći, prema tome to je očekivani epilog oko kojeg se nećemo svađati – pojasnio je Radončić.

Dodao je da se nada kako će koalicija između SDA i SBB-a biti potpisana već iduće sedmice.

13:37 Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić stigao je u zgradu Predsjedništva BiH gdje se, prema još uvijek nezvaničnim informacijama, sastao sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Ovaj sastanak je ustvari nastavak razgovora o stabilizaciji prilika u BiH i jačanju unutarbošnjačkog dijaloga, te mogućeg koaliranja dvije najjače bošnjačke stranke.

Podsjećamo, glavni odbori SBB-a i SDA dali su “zeleno svjetlo” za nastavak razgovora stranačkih lidera o mogućem koaliranju u vlasti.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/