Livnu i Kupresu milijun kuna od Vlade RH

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj sjednici donijela je odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz državnog proračuna za 2015. godinu u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna (2,6 milijuna eura).

Sredstva iz državnog proračuna raspoređuju se za financiranje programa i projekta iz područja obrazovanja i znanosti, zdravstva, kulture i ostalih područja.

“Republika Hrvatska, u skladu sa svojom ustavnom obvezom, kontinuirano skrbi o Hrvatima u BiH, nastojeći zaštititi njihova prava kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda u BiH, čime se ujedno potvrđuje snažna potpora i odgovorna politika Republike Hrvatske prema toj državi, kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi“, stoji u obrazloženju ove odluke.

Kao središnje tijelo za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske, 2012. godine osnovan je Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Time je stvoren “jasan i učinkovit institucionalni okvir za sustavno održavanje i razvijanje odnosa s Hrvatima izvan zemlje, kako s hrvatskim iseljeništvom, pripadnicima hrvatske manjine u 12 europskih država, tako i s Hrvatima u BiH”.

Glavni kriteriji pri odabiru programa usmjereni su na veće strateške projekte koji osiguravaju održivi povratak i opstanak Hrvata u BiH tako što se, umjesto dotadašnjeg dodjeljivanja manjih iznosa velikom broju korisnika, što se pokazalo neučinkovitim, jer se nije mogla pratiti realizacija takvih projekata, financira manji broj pažljivo odabranih projekata od strateške važnosti za ostanak i povratak Hrvata u BiH.

Financiraju se programi i projekti koji imaju potencijal za direktno ili indirektno otvaranje radnih mjesta u partnerstvu s lokalnom zajednicom u BiH kako bi se ostvarila dobrobit za širu društvenu zajednicu.

Cilj Vlade je da zemljopisna raspoređenost financiranih projekata bude ravnomjerna te da se vrši nadzor trošenja dodijeljenih sredstava. Stručni timovi sastavljeni od predstavnika resora sudjeluju u cijelom tijeku realizacije projekata i programa, što uključuje i terenske posjete i uvide.

Korisnici sredstava redovito šalju financijska izvješća o provedbi programa i projekata.

Donošenjem ove odluke, naglašeno je, “Vlada namjerava pružiti važnu pomoć udrugama i ustanovama Hrvata u BiH te kroz njih osnažiti i ohrabriti hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta”.

Podupirući različite programe i projekte iz područja kojima je je cilj stvaranje gospodarskih i socijalnih uvjeta za ostanak Hrvata u BiH, Vlada Hrvatske je u razdoblju od 2004. do kraja 2014. godine za tu je namjenu izdvojila sredstva u ukupnom iznosu od 243.838.000 kuna (32,5 milijuna eura).

livno-online.com

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/