Caritas – Približavanje Europskom danu borbe protiv trgovine ljudima

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Sarajevo, 14.10.2015. – Problem trgovine ljudima veoma je kompleksan i od usvajanja prvog Akcionog plana za borbu protiv trgovine ljudima 2001. godine u Bosni i Hercegovini se organizirano i koordinirano pristupa aktivnostima usmjerenim prema suzbijanju trgovine ljudima. U proces rješenja problema je uključeno nekoliko institucija i organizacija, a to su: Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, regionalni monitoring timovi, tužilaštva, agencije za provođenje zakona, centri i službe za socijalni rad, obrazovne institucije, zdravstvene službe te nevladine organizacije.

Veliku ulogu u rješenju problema i podizanju svijesti javnosti ima nevladin sektor koji kroz svoje projekte nastoji educirati javnost o ovom problemu i predložiti najbolja rješenja. CARITAS biskupske konferencije Bosne i Hercegovine akcijom „Gledaj. Misli. Djeluj.“ u sklopu višegodišnjeg projekta „Jačanje lokalnih kapaciteta u zaustavljanju trgovanja ljudima“ u suradnji s međunarodnom mrežom Caritasa, ove godine želi istaći problem prosjačenja djece i prisilnog rada djece kao jedan od vidova trgovine ljudima. Potrebno je istaći i upozoriti javnost da svatko tko djeci na ulici daje novac zapravo podržava trgovanje djecom te produžava njihov boravak i prisilni rad na ulici.

Voditelj navedenog projekta Hrvoje Vranješ ističe: „Prijavljivanje ovog krivičnog djela policiji dovodi do poduzimanja zaštitnih mjera djeteta od strane socijalnog rada što uključuje: osiguranje smještaja, ispitivanje obiteljskog konteksta radi zaštite djeteta, poduzimanje mjera protiv roditelja, mjere osiguranja djetetove dobrobiti.“

Caritas BK BiH je i ove godine ima cilj da educira građane i podigne svijest javnosti pomoću kampanje na društvenim mrežama i online medijima, gdje je u proteklom mjesecu dosegnut veliki broj građana. U okviru projekta je sakupljen i veliki broj fotografija građana koje prikazuju ovaj veoma rašireni problem u našoj zemlji. Fotografije će biti prikazane na izložbi koja će se održati u ponedjeljak 19.10.2015. godine, povodom Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima koji se obilježava 18. oktobra svake godine. Izložbu će otvoriti američka ambasadorica Maureen Cormack, a prisutnima će se obratiti i Ministar sigurnosti te predstavnici Caritas-a i Mreže RING.

„Problem je jako izražen, naročito u Sarajevu. Na rješavanju problema se radi vjerojatno jako intenzivno. Vidimo da se u BiH otvaraju novi Dnevni centri i slične ustanove u kojima se zbrinjavaju ova djeca, ali mislim da se ovaj problem treba rješavati u samom “predsoblju”. Odgovor glasi, jedina uspješna mjera je edukacija stanovništva da ne daje novac. Sve drugo je relativno. Ljudi moraju znati da svojim sažaljenjem stavljaju to dijete u još nepovoljniji položaj.“, izjavio je profesor Elmedin Muratbegović.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/