Čestitka Naroda i Pravde povodom Dana zlatnih ljiljana i Dana pobjede nad fašizmom

https://www.bugojno-danas.info/novo-u-dstore-ne-trebate-platiti-skuplje-najjeftinije-mjesto-za-tehniku/' https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.facebook.com/kovacusakafa/

Povodom Dana zlatnih ljiljana i Dana pobjede nad fašizmom iz Naroda i Pravde navode kako ovaj dan podsjeća na kontinuiranu potrebu borbe protiv fašizma kao i na iskazivanje zahvalnosti i poštovanja našim najboljim sugrađanima koji su utkali svoje živote u slobodu.

Dan pobjede nad fašizmom u Bosni i Hercegovini se, osim kao Dan Evrope, obilježava i kao Dan zlatnih ljiljana, najhrabrijih i najčasnijih boraca Armije RBiH koji su se od 1992. do 1995. godine odlučno suprotstavili novom valu fašizma, ubijanja i genocida.

„Ovakvi datumi podsjetnik su nam da je borba protiv fašizma kontinuirani zadatak svake generacije, jer nam je historijsko iskustvo pokazalo da, iako pobijeđen, fašizma nije uništen i nije nestao sa historijske pozornice. Nažalost, toj činjenici svjedočili smo 1990-ih u našoj domovini, kada je jedan fašizam naumio da uništi cijeli jedan narod i rastoči jedinu nam domovinu, Bosnu i Hercegovinu“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Iz ove stranke pojašnjavaju zašto je važno 9. maj obilježavati istovremeno i kao Dan pobjede nad fašizmom i kao Dan zlatnih ljiljana.

„Na ovaj dan želimo se sjetiti i odati počast svima onima koji su se hrabro i odlučno suprotstavili fašizmu, kako u Drugom svjetskom ratu, tako i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Samo hrabrošću, odlučnošću i istrajnošću u dva navrata pokazali smo da nikada nećemo pokleknuti pred fašističkim naletima na našu domovinu i naš narod“, kaže se u saopćenju Naroda i Pravde.

Najave revizionističkih tumačenja i odavanja počasti ustaškoj vojsci u Sarajevu, u Narodu i Pravdi smatraju štetnim i nedopustivim.

„Izražavamo duboko poštovanje prema kardinalu Vinku Puljiću i Katoličkoj crkvi u BiH. Oni su sa nama bili u najtežim danima agresije i svjedočili su šta je fašizam. Uz dužno poštovanje, tražimo od kardinala da otkaže najavljenu misu, jer su njeni organizatori, kao i način komemoriranja žrtava, uz ustaško znakovlje i pokušaj revizije historije, duboko problematični i uvredljivi“, navodi se na kraju saopćenja Naroda i Pravde.

https://www.bingotuzla.ba/2020/05/27/u-bingu-vikend-traje-cetiri-dana-28-5-do-31-5-2020/