BUGOJNO: Rijeka Vrbas će biti uspješno uređena, poplavama nema mjesta

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović i direktor Agencije za vodno područje Save Sead Delić, posjetili su danas općinu Bugojno te održali sastanak sa načelnikom Hasanom Ajkunićem.

Na današnjem sastanku u Bugojnu razgovaralo se o projektima uređenja korita rijeke Vrbas, kao i problemima sa kanalizacionom mrežom u MZ Gračanica.

U saradnji sa Agencijom za vodno područje rijeke Save, na području općine Bugojno bit će realizovani projekti regulacije korita rijeke Vrbas, vrijedni oko 500.000 KM.

Potpredsjednica Mahmutbegović izrazila je zadovoljstvo današnjim sastankom i planiranim projektima koji su izuzetno značajni za lokalnu zajednicu a rezultat su uspješne saradnje sa višim nivoima vlasti.

Mi smo došli da obilježimo početak radova na dva projekta Vrbanja i Gračanica. To su projekti koji su planirani ranije, zahvaljujući jednim našim zajedničkim sastancima zajedno sa predstavnicima Agencije sliva rijeke Save. Drago mi je da smo danas upriličili sastanak iz dva razloga, jedno što je dolazak predstavnika Agencije pokazao podršku lokalnoj zajednici i našim nastojanjima da riješimo projekat rijeke Vrbasa, a s druge strane vrlo bitan sastanak iz drugog razloga zato što se na današnjem sastanku istakla dva problema koja prate riječni tok rijeke Vrbas, to je Gračanica, Zlavast, izlijevanje kanalizacione mreže koja ne izlijeva svoju rijeku Vrbas nego je ostala van tokova. To je problem koji tišti građane mjesne zajednice Gračanice i Zlavasti. Mi smo to istekli, našli smo razumijevanje i na kraju zaključili nakon sastanka da će ići i taj dio, da će biti riješavanje problema u okviru ovih novih projekata do kraja godine. Drugi problem koji smo istakli je Vrbanja, u ovom trenutku riješavamo jedan dio toka rijeke Vrbasa. Ostao je neriješen problem potapanja Vrbasa u prostoru do Kandijskog mosta. Postoji raspoloženje da se i taj projekat završi, vidjet ćemo u narednom periodu da li će kod rebalansa budžeta u Agenciji iznaći se mogućnost sredstava da se riješi i taj dio Kandijskog mosta. Mislim da je to vrlo ključno, ovdje u lokalnoj zajednici jako puno se radi. Ovdje ima ekipa kad je u pitanju Općinski načelnik i Općinsko vijeće, direktori Javnih preduzeća i ustanova. Postoji raspoloženje, ogroman rad i želja da se izdignemo iznad prosječnosti, odnosno da se postigne jedan značajan razvoj lokalne zajednice. Ono što je važno da mi ne možemo sami, lokalna zajednica ne može sama, potrebna je pomoć i Kantona i Federacije. Imamo naznake i pokazatelje, konkretne stvari da se Federacija uključuje u ovaj segment, ovo je sad Agencija sliva rijeke Save. Očekujemo da će u narednom periodu i ceste Federacije koje također imaju projekte vezano za Bugojno, to je Vrbaski most i određene trotoare Gračanica i Podgaj. Imamo još projekata koji su vezani za Federaciju i očekujem da će i to biti realizirano do kraja godine. Vrlo je važno da imamo podršku sa viših nivoa, zato što ta sredstva trebaju da pripadnu svim lokalnim zajednicama, a mislim da se Bugojno značajno prepoznaje” – istakla je potpredsjednica FBiH dr. Melika Mahmutbegović.

Agencija za vodno područje rijeke Save je danas došla u posjetu općini Bugojno zajedno sa Potpredsjednicom FBiH, a razlog dolaska je početak radova na uređenju korita i obala rijeke Vrbas u mjesnoj zajednici Vrbanja. Agencija to finansira u iznosu oko 92.000 KM. Mi smo uradili projektnu dokumentaciju, poslije provedene konkursne procedure odabrali izvođača radova, a cilj je zaštita obala, povećanje proticajnog profila i neškodljivog protoka na tom terenu. Također, Agencija je uradila i projektnu dokumentaciju za uređenje korita rijeke Vrbas u naselju Gračanica koji se finansirao od sredstava UNDP-a, isto je to u cilju povećanja proticajnog profila i neškodivog protoka rijeke Vrbas. Dogovoreno je danas da se nastavi sa regulacijom korita rijeke Vrbas, sve u cilju zaštite od velikih voda rijeke Vrbasa i plavljenja poljoprivrednog zemljišta, tim načinom i zaštitom od voda povećala bi se poljoprivredna proizvodnja i smanjile štete koje nastanu od velikih voda rijeke Vrbas. Što se tiče još jednog projekta koji je danas istaknut od strane načelnika jeste da pokušamo u naseljenom mjestu Gračanica riješiti pitanje novog korita rijeke Vrbas, odnosno, imamo situaciju da se kanalizacija i fekalne vode izlijevaju u suho korito i potrebno je izvršiti regulaciju korita rijeke Vrbas u dužini od 400 metara. Agencija za vodno područje rijeke Save čim se vratimo u Sarajevo, pokrenut će postupak izrade elaborata i nadam se da ćemo do kraja godine imati završeno radove na tom dijelu. Sredstva ćemo osloboditi iz sredstava tekuće rezerve Agencije, kako bi što više pomogli stanovništu i ne daj Bože spriječili neke teže posljedice koje nastaju izlijevanjem fekalnih voda” – rekao je Sead Delić, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save.

Ja želim ovdje iskazati zahvalnost njima koji su došli danas ovdje na lice mjesta i koji provode projekte koji su započeli, a posebno moram naglasiti projekat u mjesnoj zajednici Vrbanja, obzirom da se radi o području gdje su mještani te mjesne zajednice uvijek bili izloženi raznim poplavama i ostalo. Moram napomenuti da je tu ugrožen i vodovod, tako da ovaj projekat koji se realizuje dobro će doći i mještanima, ne samo područja mjesne zajednice Vrbanja nego i cijele općine Bugojno” dodao je Salih Gurbeta, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Bugojno.

Kao predsjedavajući OV Bugojno zahvaljivam se Potpredsjednici FBiH gosp Mahmutbegović, zahvaljivam se direktoru Agencije na dolasku i na lijepim vijestima koje su nam donijeli. Nije mala stvar da u jednu Općinu se sliju tako velike količine novca 400.000 KM da se uredi korito rijeke Vrbas. Ono što je bitno napomenuti da smo prilikom izrade proračuna Općine Bugojno predvidili ova sredstva. Znali smo u tom trenutku da će se ova konekcija nižih i viših nivoa vlasti isplatiti, odnosno da ljudi koji trenutno rade u Općinskom vijeću imaju dobru konekciju sa višim nivoima vlasti i da ćemo privući značajna sredstva Općini Bugojno. Ovo su takoreći nevidljivi radovi, koji se ne vide u tolikoj mjeri, međutim stanovnici Općine Bugojno će zasigurno biti zahvalni, svi znamo, kad se desi katastrofa koji su problemi. Mi radimo na tome da se katastrofe odnosno poplave ne događaju, nego da imamo regulirano korito rijeke Vrbas. Kada se to sredi postoji mogućnost i daljnjega poljoprivrednog i turističkog potencijala u našoj Općini” – kazao je Igor Vrljić, predsjedavajući Općinskog vijeća Bugojno.

Želim da se zahvalim našoj Potpredsjednici FBiH i direktoru Agencije za vodno područje rijeke Save što su došli danas u Bugojno. Zahvaljujući našim građanima i Općinskom vijeću čini mi se da smo natjerali više nivoe vlasti da razmišljaju o Bugojnu. Ovi projekti koji su zadnjih godina na području lokalne zajednice projekti do 500.000 KM. To nisu mali projekti, to su veliki projekti. Mi smo svojim sredstvima uradili šta smo mogli kao lokalna zajednica i došlo je na kraju da riješavamo rijeku Vrbas i pritoke rijeke Vrbas. Na ova dva projekta, na projektu Gračanica koji je negdje oko 306.000 KM i ovaj projekat rijeke Vrbas u Vrbanji negdje oko 100.000 KM sa dogradnjom je 100.000 KM to je 500.000 KM. Nama je težnja sad da ako Bog da skupa sa višim nivoima vlasti riješimo pitanje definitivno korita rijeke Vrbas i pritoka kao i što naš grb govori, rijeka Vrbas i sedam pritoka, da u budućnosti ako Bog da idemo u razvoj turizma. Definitivno na području nekadašnja kupališta u rijeci Vrbas bit će korito riješeno. Na području Gračanice želimo da po prvi put radimo jednim potezom oko 1.700 metara dužnih i uradimo dvije šetnice, sa obe strane. Postoje mogućnosti u razgovoru sa našim ribarima da izvršimo poribljavanje na ova dva mjesta, k'o zna možda sutra imamo turističko mjesto koje će ako Bog da okupljati ribare sa područja Bosne i Hercegovine, Kantona, Evrope. Sve je u interesu da što više ova ljepotu grada Bugojna bude u što značajnijem doprinosu razvoja lokalne zajednice. Danas su prepoznata dva projekta Gračanica i Vrbanja, projekti negdje do 500.000 KM. Radimo korito, tamo gdje imamo opasnost od poplave, radit će se kamena ograda i na kraju ovdje ima posebno jedan problem koji smo imali u Gračanici, kanalizacija, mislim da ćemo zajedno Agencija i lokalna zajednica riješiti i to pitanje” – zaključio je Hasan Ajkunić, načelnik Općine Bugojno.

 

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o