BUGOJNO: “Bijela kuga” opasno prijeti

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Zabrinjavajući su podaci o broju novorođenčadi u Bugojnu, koji se drastično smanjio u odnosu na prijeratni period.

– 1995. rođena je 891 beba, a dvije godine kasnije 693. U 2000. je zabilježeno 468 poroda, a u 2005. samo 283.

U posljednje tri godine, u prosjeku se rađalo oko 200 beba. Prošle godine je u našem porodilištu obavljeno oko stotinu poroda, kazala je v.d. direktorica Opće bolnice Bugojno dr. Berka Begović.

Kompletno društvo bi se, dodaje, trebalo uključiti u kampanju preveniranja tzv. „bijele kuge“, koja je pokrenuta radi povećanja nataliteta u BiH.

Donošenje novog člana u porodicu ne znači automatski i novi socijalni slučaj, a jedino rješenje kojim bi se trudnicama i porodiljama vratila prava je uređenje krovnog zakona, i donošenje propisa po kojima će one imati jednak status, bez obzira u kojoj općini ili kantonu žive, naglasila je.

Podsjetila je, također, da Porodilište u Bugojnu uspješno egzistira više od šezdeset godina, te da je od 2014. na spisku porodilišta kojima je Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu Federacije BiH (AKAZ) dodijelila akreditaciju „Bolnica – Prijatelj beba“.

Naše porodilište ne služi samo Bugojnu, već cijeloj gornjovrbaskoj regiji, koja broji negdje oko 100.000 stanovnika. Iako raspolažemo s desetak kreveta, veoma je važno što postoji, s obzirom da se najbliža porodilišta nalaze u Travniku i Novoj Biloj, istakla je dr. Begović.

Autor: Fena

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/