Bugojanci učestvovali na protestnom maršu antifašista u Sarajevu

https://www.bugojno-danas.info/novo-u-dstore-ne-trebate-platiti-skuplje-najjeftinije-mjesto-za-tehniku/' https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/

16.05.2020. na poziv SABNORA BiH 3 predstavnika UABNORA i Društva „Tito“ Bugojno išli su u Sarajevo (Amir Kišija, Sabahudin Velić, Viktor Dundović).

I naravno da se odmah nađemo sa našim Bugojancima u Sarajevu (Jasmin Duraković, Kico Ahmed, Mirsad Abazović). Ugodno po bugojanski popijemo kafu i proćaskamo o svemu i svačemu, o današnjoj sramotnoj misi u Sarajevu koja slavi i moli za duše zločinaca koji se poslije 9. maja odbiše predati i položiti oružje, već nastaviše ratovati. A po tadašnjem zakonu svi koji su ratovali na fašističkoj strani ako ne odlože oružje bit će uništeni.

A ko se god našao u uniformi fašističkih postrojbi i pod oružjem poslije 9. maja 1945. bio je zasigurno sa podebelim zločinačkim dosjeom i da nije tada a zasigurno bi suđenjem bio osuđen na najgoru kaznu, e pa za takve žrtve Puljić po nalogu Zagreba najnormalnije drži misu usred Sarajeva…

Ali sa druge strane građani BiH su današnjim okupljanjem izrazili svoj protest protiv ove sramote i podlog izdajničkog (u beskrajnom) nizu udaraca iz „prijateljske“ HDZ-ovske Hrvatske.
Pa da zamislimo sada jednu hipotetičku tezu vezanu za 2. svjetski rat, da nije bilo Tita, partizana, komunista, antifašista, rat bi svakako završio isto i zamislite 9. maj 1945.na tlu bivše Juge da je ta Blajburška bratija odbila predati oružje Saveznicima sa Zapada i Rusima sa Istoka pa prošli bi kao i Njemačka sravnjena avijacijom Saveznika ili bi nestali kao prah pod beskrajnim salvama ruskih topova i čeličnim gusjanicama tenkova pa tako ne bi nastradali samo neki a dok su drugi poslani kućama ili na služenje u vojsku. Ma ne bi se ni za koga ni znalo ni čulo, niti bi ko to imao spomenuti a kamoli držati misu i to u Sarajevu?
A opet bi bil bolje da im se javno sudilo i zasigurno bi mnogi završili pred streljačkim zidom za ratne zločine i ostali bi njihovi dosjei o zločinima te njihovi potomci i sljedbenici ne bi smjeli ni zucnuti o njima od sramote.

A i objašnjenja nekoliko crkvenih službenika o misi i Blajburgu svodi se na patološku negaciju svega što je historija utvrdila a kao svoje znanje umjesto toga nude ono što su njima njihove nepismene ćaće i didovi pričali o 2. svjetskom ratu. Sasvim je jasno da ti njihovi znalci povijesti iz prve ruke nisu bili na antifašističkoj strani baš kao što ni oni danas fakultetski obrazovani ne mogu ni čuti riječ antifašizam a oni drugi su im tako srasli srcu da će se moliti za njihove zločinačke duše i to u Sarajevu jer im na Blajburgu to zabrani desničarska austrijska vlada, Zagrebu to ne paše jer predsjedavaju nečemu u EU i onda to proslijediše kao kukavičje jaje zla i sramote svojim kleronacionalističkim vazalima u Sarajevu i BiH.
Što bi se u narodu reklo čega se pametan stidi, time se budala diči.

https://bit.ly/2A1012f https://www.paypal.me/BugojnoDanas1