Bugojanac jedan od dva najveća otkupljivača maline u BiH

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Najveći otkupljivači maline u BiH su “Heko” Bugojno te “Pronatura” i “Bos-agrofood” iz Zenice. Dosta su korektni, ali pomalo i kalkuliraju cijenom maline, naglašava Mujanović.

Završena je berba dvije sorte miker i vilamet. Berba je bila odlična, što može biti podstrek za nove uzgajivače. Aktuelna je berba kupine i nove sorte maline polka, koju smo uveli i koja se bere sve do prvih mrazeva. U ovoj godini zasađeno je 32 dunuma polke, a ranije 20 – priča nam Salih Mujanović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Kopčića.

Dodaje da se na malim parcelama od dunum ili dva ostvaruju dobri prinosi i solidna zarada. Sa četiri dunuma na kojima se gaje kupina, ali i sorte maline može se zaraditi i do 15.000 KM, tvrdi naš sagovornik.

Svi čekaju gotovo posljednji trenutak da izađu s cijenom, pa bih ih pozvao da malo više poštuju proizvođače jer bez nas nema ni njih – kaže i dodaje da je u punom jeku berba i otkup šumskih plodova.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o