BERBA Već otkupljeno 50 tona maline

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Uzgoj maline hit je i na maglajskom području, a posebno u naseljima novošeherskog kraja. Do sada je otkupljeno oko 50 tona ovog voća, a računa se da će do kraja sezone biti otkupljeno i do 80 tona. To proizvođačima, ako se računa cijena od 3,30 KM za kilogram maline, može donijeti zaradu od oko 300.000 KM.

Dvije sorte

– Završena je berba dvije sorte miker i vilamet. Berba je bila odlična, što može biti podstrek za nove uzgajivače. Aktuelna je berba kupine i nove sorte maline polka, koju smo uveli i koja se bere sve do prvih mrazeva. U ovoj godini zasađeno je 32 dunuma polke, a ranije 20 – priča nam Salih Mujanović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Kopice.

Dodaje da se na malim parcelama od dunum ili dva ostvaruju dobri prinosi i solidna zarada. Sa četiri dunuma na kojima se gaje kupina, ali i sorte maline može se zaraditi i do 15.000 KM, tvrdi naš sagovornik.

salih-mujanovic

Mujanović: Solidna zarada

Zadovoljan je i uzgajivač Sulejman Mujanović iz Kopica. Kaže da je računica uzgajivača jasna. Dva dunuma daju dvije tone maline, što je njemu donijelo zaradu od oko 7.000 KM.

Kalkulacija cijenama

Najveći otkupljivači maline su “Heko” Bugojno te “Pronatura” i “Bos-agrofood” iz Zenice. Dosta su korektni, ali pomalo i kalkuliraju cijenom maline, naglašava Mujanović.

– Svi čekaju gotovo posljednji trenutak da izađu s cijenom, pa bih ih pozvao da malo više poštuju proizvođače jer bez nas nema ni njih – kaže i dodaje da je u punom jeku berba i otkup šumskih plodova.

Šumske kupine 2 KM

Posljednjih godina na području Kopica ubere se između 50 i 100 tona šumske kupine koja se prodaje po cijeni od 2 KM za kilogram. I to je novac nadohvat ruke, ističe Mujanović.

 

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/