Aktivnosti Gradske biblioteke KSC-a Bugojno

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/

Od 1982.godine pri Kulturno-sportskom centru djeluje Gradska biblioteka.

Danas ova biblioteka raspolaže respektabilnim knjižnim blagom, a stalnim aktivnostima prvenstveno se nastoji povećati broj korisnika i naslova, te obogatiti knjižni fond.

Budući da baštini fond Narodne biblioteka koja je u Bugojnu pokrenuta još 1945.godine po riječima bibliotekara Mirze Idrizovića danas Gradska biblioteka raspolaže sa sa knjižnim fondom od preko 25 000 knjiga i časopisa. Pojedini naslovi stari su i preko 100 godina. Biblioteka ima i preko 2500 knjiga novijeg izdanja, odnosno knjiga koje su štampane nakon 2010.godine

U ovoj godini pokrenute su određene aktivnosti pri Gradskoj biblioteci s ciljem da se stvore bolji uslovi za rad, ali i očuva ovo vrijedno blago. Pokrenuta je klasifikacija knjiga prema UDK klasifikaciji i unos knjiga u kompjuter. To je obiman i dosta spor posao. Početkom godine u Biblioteku je uvedeno i centralno grijanje kako bi se poboljšali uslovi rada bibliotekara, ali i boravka čitaocima prilikom pretrage naslova.

Niz je planova i za neredni period. Po riječima bibliotekara Idrizovića za ovu godinu planiran je nastavak klasifikacije knjiga i unos u kompjuter. U okviru predstojeće manifestacije „Bugojansko proljeće“ za osnovce iz našeg grad biće upriličeni Dani otvorenih vrata Gradske biblioteke. Jedan od prioriteta je i osposobljavanje čitaonice, odnosno prostora u kojem bi članovi u ugodnoj atmosferi mogli koristiti knjižni fond.

Inače, Gradska biblioteka u svom fondu,između ostalog, raspolaže vrijednim kolekcijama enciklopedijskih izdanja općeg karaktera do posebni iz oblasti prirodnih i drustvenih nauka, a koje se mogu koristiti unutar biblioteke.

Iz Gradske biblioteke upućuju poziv građanima da ih posjete i da se uvjere sa kojim i kakvim kulturnim blagom raspolaže.

rtvbugojno.ba

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/