Obavijest za vlasnike zasada jabuka i krušaka

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarsta SBK-a upozorilo je vlasnike zasada jabuka i krušaka na potrebu preventivne zaštite plantažnih zasada.

Tokom ove sedmice predvidjaju se maksimalne temperature zraka sa vrijednostima od 12 do 23 C, ali i više, što izrazito pogoduje razvoju pupova jabuke i kruške koji se na većini lokaliteta SBK-a nalaze u fenofazi pojave cvjetne glavice i ružičastih pupova zavisno od sortimenata. S obzirom da je bilo i povremene kiše, iz Ministarstva skreću pažnju na mogućnost razvoja krastavosti (Venturia) i voćarima savjetuju da izvrše preventivnu zaštitu plantažnih zasada jabuke i kruške.

Preporuka Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK-a je da se zaštita zasada jabuke i kruške obavi fungicidima kod kojih je aktivna supstanca ditianon, trifloksistrobin, mankozeb i sl. Ukoliko bude lokalnih pljuskova zaštitna prskanja treba ponoviti u razmaku 5 do 7 dana.

Na prostoru SBK-a vremenski period kretanja vegetacije je različit i tretman zasada treba da se izvrši kada se pojave cvjetne glavice na biljkama.

rtvbugojno.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/