Adel Tukar iz Bugojna sa suprugom i bolesnom kćerkom protestuje ispred EP BiH: Vratite mi radno mjesto

https://www.bugojno-danas.info/

Adel Tukar iz Bugojna nakon dvije godine ponovo protestuje ispred Elektroprivrede BiH tražeći da ga vrate ne radno mjesto elektromontera za koje, kako kaže, ispunjava sve uvjete jer je uradio pripravnički i na konkursima osvojio dovoljan broj bodova.

U Sarajevo je došao sa svojom suprugom i kćerkom koja mora ići u Beč na drugu operaciju srca. Drže transparente na kojima piše: “JP Elektroprivreda BiH dd Sarajevo, Uprava – generalni direktor Bajazit, Jašarević, Mensura Zuka, Edin Čatić i svi ostalo, hoću svoje radno mjesto!”, “Sramota za vas i vaše stranke koje su vas postavile. Do kada da čekam svoje osnovano zaposlenje? – Tjerate nas iz naše države”, te “Dijete šehida ste istjerali u ratu 1992-1995. Poginuli su mi otac i brat, te mlađi brat od elektroudara vašom krivicom. Sve sam dao za ovu državu”.

On je prije dvije godine isto protestovao kazavši kako mu nisu produžili ugovor. Potom su ga, kako kaže, angažovali na pet mjeseci i ponovo nakon isteka nisu produžili ugovor. Prijavljivao se na sve konkurse. Posljednji je bio kada su primali u Sarajevu četiri elektromontera.

“Bio sam na četvrtoj poziciji s 33 boda i ispunjavao sam sve uvjete. Napisali su mi odgovor da moraju poništiti četvrtu poziciju jer imam isti broj bodova s još jednim kandidatom. Prijavio sam se na sve konkursne oglase u Zenici i primili su čovjeka koji je imao manji broj bodova od mene. Nisu mi htjeli dati na uvid bodove, samo su me obavijestili da je primljen drugi kandidat. Šehidska sam porodica. U ratu su mi poginuli jedna brat i otac”, rekao je Tukar.

Drugi brat mu je poginuo od elektroudara nakon pada žice sa stuba i postoji presuda u kojoj je navedeno da je EP BiH odgovorna za njegovu smrt te im je naloženo da plate 130.000 KM odštete. Kako Trnka tvrdi, nisu platili zbog zastare i rekli su mu se prekvalifikujem i usmeno obećali da će dobiti zaposlenje kod njih. To je i uradio.

“Haris Trnka me je zvao nakon konkursa i rekao da pored sve dobre volje da me prime to nije moguće zbog teksta koji sam objavio na internetu gdje piše da primaju ljude familijarno i za novac, što se na kraju i obistinilo jer su bila hapšenja u okviru akcije Bosna. Ja nikada nikome nisam dao novac niti ću jer imam potrebne kvalifikacije, a oni primaju ljude s ulice”, rekao je.

Iako zna da bi posao sa svojom strukom mogao naći u zemljama EU, ističe kako ne želi otići iz svoje zemlje i napustiti majku, suprugu i troje djece.

“Dolazit ću svaki dan iz Bugojna dok se ovo ne riješi”, poručio je.

klix.ba

https://www.bugojno-danas.info/ https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://mfbanka.com/stednja/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/