Zukan Helez oštro kritikovao 2010. godine visoke plate, prijedlog o smanjenju ekspresno odbijen

https://www.bugojno-danas.info/novo-u-dstore-ne-trebate-platiti-skuplje-najjeftinije-mjesto-za-tehniku/' https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/

Administrativna komisija Zastupničkog doma Parlamenta Federacije donijela je Odluku o smanjenju dijela privilegija Federalnim poslanicima.

Plate i privilegije političara često su meta opravdanog negodovanja javnosti, te ih ogroman dio javnosti smatra bahatim i neopravdanim.

Za komentar na ovu temu upitali smo zastupnika SDP-a u državnom Parlamentu Zukana Heleza.

Solidarnost je ljudska vrlina koja ne smije bivati iznuđena, ona mora biti sastavni dio pakse neovisno o tome imamo li krizu ili ne. Ovo je svakako trenutak u kojem moramo pokazati znatno više sluha i uraditi sve da teret krize ne dođe na leđa najosjetljivijih kategorija. U ovom trenutku prioritet svih prioriteta moraju biti socijalna davanja i redovno servisiranje plata i zdravstvenim radnicima, policiji, rudarima, vojsci, odnosno kategorijama koje su na prvoj liniji borbe. Moram vas podsjetiti da smo u SDP-u u momentu kada je to bilo moguće, smanjivali privilegije, a da su te privilegije bivale ponovo vraćene u eri vladavine SDA-HDZ. Kao parlamentarac uvijek sam bio protivnik povećanja za što postoje brojni dokazi, od stenograma do snimaka. Nemam problem s tim da političari budu nosioci ušteda, kazao je Helez za portal Bugojno Danas.”

Da li će ista reakcija uslijediti i na drugim nivoima odlučivanja u BiH ostaje da se vidi.

https://bit.ly/2A1012f https://www.paypal.me/BugojnoDanas1