Zimska sezona se bliži: Da li su protekt gume pouzdane?

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Ako su i dalje na vašem četverotočkašu ljetne gume, budite oprezni, kako zbog klizavih cesta i jesenjih kiša, ali i zakona koji uskoro stupa na snagu koji vas obavezuje da imate zimsku opremu, što podrazumjeva i zimske gume.

Jedna od jeftinijih, a ujedno i sigurnih opcija za koju se u današnjem vremenu mnogu kupci odlučuju su protekt gume. One su dobar izbor kada nemate dovoljno novca za nove, a nisu vam opcija ni polovne gume, jer ne znate šta dobijate za njihovu cijenu.

Ajdin Topalović, šef proizvodnje “Makbel guma” objasnio nam je šta znači protekt guma.

– Protektiranje guma je proces kojim se iskorištene gume “oživljavaju”. Uzimaju se gume visoke kvalitete poput GoodYear, Sava, Continental, Michelin, Dunlop i sličnih brendova. To je, zapravo, ekološki proces, gdje se aktivno smanjuje ukupan broj guma u upotrebi, a štede se prirodni resursi i smanjuje se emisija ugljen-dioksida, ali i veličina autootpada – govori Topalović.

Gume mogu biti protektirane najviše tri puta, a zatim upotrebljene kao sirovina u sklopu projekta održivog razvoja.

Proces protektiranja gume prolazi kroz nekoliko etapa, koje nam je Topalović objasnio.

1. SUŠENJE I PREGLEDANJE GUME podrazumjeva gume bez fleka, injekcije, oštećenje, puknućete i vodu. U suprotnom, takve gume nisu iskoristive za daljni proces.

2. FREZANJE BOČNE I GAZIŠNE STRANE GUME Gazni sloj se bruši te se maže zaštitnim slojem koji se suši do 20 minuta kako bio upio u gumu.

3. POSTAVLJANJE MATERIJALA NA BOČNI I GAZNI SLOJ Na namazanu gumu stavljala se materijal koji će zaštititi gumu.

4. PEČENJE GUMA Guma se stavlja u presu koja je zagrijana na 160 stepeni gdje gume za vozila B kategorije traje 25 minuta, dok za SUV vozila te C program process traje 45 minuta.

5. ŠIŠANJE GUME Finalni dio, odnosno sređivanje vizuelnog dijela gume.

Ukupan proces protektiranja gume traje sat vremena, a cijene se kreću od 45 KM, u zavisnosti od dimenzija.

No, bez obzira na sigurnost i zakonom regulirane stavke u vezi protektiranja, nedoumice oko kupovine ovakvih guma uvijek postoje. Ovo su neka od najčešćih pitanja kupaca:

Da li su protektirane zaista pouzdane kao nove gume?

– Saobraćajne nesreće izazvane neadekvatnim gumama uglavnom su posljedica nedovoljno napuhanih ili “ćelavih” guma. Gume koje su u dobrom stanju, bilo one nove ili protektirane, ne izazivaju saobraćajke.

Koliko će protektirane gume trajati?

– Sa adekvatnim održavanjem, protektirane gume služit će vas koliko i nove gume tretirane na isti način. Protektiranje se vrši kada se vidi da su šare na gumi manje dubine, kada je otisak manje izražen od otiska nove gume.

Da li postoje uslovi u kojima se protektirane gume ne smiju voziti?

– Ne. Sa protektiranim gumama možete ići svuda gdje biste išli sa novim gumama. Ove gume svakodnevno se upotrebljavaju na avionima, školskim autobusima, taksi vozilima, kamionima, vatrogasnim vozilima…

Da li je u BiH regulisana upotreba protektiranih guma?

-Saobraćaj i upotreba protektiranih guma u BiH regulirana je Zakonom o bezbjednosti u saobraćaju. Prema njemu, protektirane gume moraju da nose oznaku RETREAD.

faktor.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/