Otvaranje Rudnika i TE u Bugojnu projekt budućnosti

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Na nedavnom sastanku kod federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića, a kojem su prisustvovali i predstavnici zainteresiranih strana strane, JP Elektroprivreda BiH Sarajevo naloženo je da uđe u proceduru osnivanja Zavisnog društva „Rudnik i TE Bugojno“.

Takođe, naloženo je Elektroprivredi BiH i Zavisnom društvu Rudnik Gračanica Gornji Vakuf –Uskoplje da nastave sa geološkim istraživanjem na lokalitetu „Kotezi“ u trajanju od dvije godine. Tako je nakon brojnih trakavica praktično postalo izvjesno otvaranje površinskog kopa Rudnika Kotezi.

Za bugojanskog načelnika Hasana Ajkunića ovo je veliki korak ka realizaciji projekta, koji je u nacrtu prisutan od 1997. godine, kada su počele prve aktivnosti na ovom planu. Otvaranje Rudnika Kotezi nazvao je projektom budućnosti Zahvalio se kako resornom federalnom ministru, direktoru Elektroprivrede BiH, općinskoj Komisiji i Općinskom vijeću, koji su uložili mnogo truda da dođe do jednog ovakvog dokumenta, koji će doprinjeti početku realizacije važnog projekta za lokalnu zajednicu.

Elektroprivreda BiH ima obavezu da formira radni tim od predstavnika resornog federalnog ministarstva,predstavnika Srednjobosanskog kantona, Općina Bugojno, Donji Vakuf i Gornji Vakuf-Uskoplje u cilju definisanja smjernica za otvaranje ležišta uglja i izgradnje TE Bugojno. Takođe, na osnovu rezultata istraživanja Vlada Federacije BiH će svojom odlukom utvrditi smjernice za način upravljanja ležištem bugojanskog neogenskog bazena.

rtvbugojno.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/