Zekerijah ef. Ribo na današnjoj hutbi: Da li pomažemo društvo i državu tako što se sjednice ne održavaju, što se glasa za nešto što se i ne zna?

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Danas je hafiz Zekerijah ef. Ribo održao hutbu u džamiji princeze Dževhere u Bugojnu pod nazivom Bosanski ili na bosanski način.

“I jedni druge pomažite u svemu onome što je dobro (što će vas ojačati, što je prosperitet društva) i što vas vodi u bogobojaznost, i ne sudjelujte u grijehu (u stagniranju) i u neprijateljstvu”.

“Svaka međunarodno priznata država ima svoj KOD po kojem je prepoznatljiva na međunarodnoj sceni, bilo telekomunikacijski bilo ekonomski preko proizvoda iste te države.

387 je KOD naše države kojeg trebamo svakako pomagati, unapređivati i jačati u svakom pogledu.

BOSANSKA KAHVA, BOSANSKI LOKUM I BAKLAVA, BOSANSKI SUDŽUK I ĆEVAP itd.

Pitam nas, da li su ovo bosanski proizvodi ako znamo da Bosna nema plantaže kahve niti može kahva uspijevati kod nas. Gdje su nam plantaže šećerne repe i trske i plantaže suncokreta i koliko mi to ustvari proizvodimo pšenice, i da li je to dovoljno da podmiri domaće tržište? Struka kaže da bi mi svoj čitav stočni fond pojeli i potrošili za desetak dana.

Da li su ovo bosanski proizvodi ili su samo proizvodi na bosanski način, jer mi ustvari većinu sirovina za te proizvode uvozimo.

Mi naravno, ne možemo sve ni proizvoditi, ali zašto ono što možemo proizvoditi i uvozimo? Da li se tako pomažemo u dobru, da li tako jačamo 387 našu državu i društvo, ili sudjelujemo u njenom stagniranju?

Ako se iz državnog proračuna planirat izdvojiti 350 000 KM za nauku i istraživanja, a za političke stranke nekoliko miliona, da li je to pomaganje u dobru?

S druge strane, da li pomažemo društvo i državu tako što se sjednice ne održavaju, a uredno se naplaćuju, što se ne čitaju materijali i inicijative za iste, što se glasa za nešto što se i ne zna? Da li je naš prosperitet izjednačiti narod i njegove generale koji su se branili sa onima koji su nas napadali, sa ratnim zločincima? Da li ćemo uskoro biti i krivi što smo opstali?

Ne možeš željeti dobro narodu a uvesti alkohola u vrijednosti preko 140 miliona KM. Kakav će prosperitet i napredak donijeti, recimo ministar privrede po profesiji ljekar, i šta nam to donose koalicije s onima koji otvoreno ruše državu, osim trgovine foteljama i funkcijama?

Za prosperitet, za pomaganje u dobru i bogobojaznosti, za NE UČESTVOVANJE u grijehu i neprijateljstvu, za jačanje 387 bi nam bio dovoljan samo jedan hadis Poslanika a.s. u praksi, a u njemu Poslanik a.s. kaže:” Musliman je brat muslimanu, neće ga iznevjeriti, niti slagati, niti će ga na cjedilu ostaviti”.

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o