Zdravstvo u Bugojnu: Nedostaje specijalista, pacijenti ispaštaju

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Zbog nedostatka kadra i odlaska mladih stručnjaka, situacija u zdravstvu u Bugojnu postaje zabrinjavajuća.

Problem nedostatka specijalista kako u BiH tako i u našem Bugojnu svakim danom sve više je izražen. Svakodnevno u našu redakciju javljaju se pacijenti sa lošim iskustvima kako ispaštaju i primorani su ići u privatne klinike i plaćati preglede.

JU Dom zdravlja Bugojno nema stalnog zaposlenog radiologa, povremeno dolazi iz Travnika penzionisani dr. Jareb Hasib i mladi specijalista dr. Haris Kurić. Iskustva pacijenata su veoma loša jer kako kažu moraju čekat i do 15 dana da ih pozovu kada dođe doktor da snime ultrazvuk.

Mnogo puta smo kontaktirali direktorice JU Dom zdravlja Bugojno i JU Bolnica Bugojno sa pitanjima i problemima sa kojim se susreću ove dvije zdravstvene ustanove a prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama u Federaciji BiH, nikada nismo dobili odgovore.

Postavljamo pitanja upravama pomenutih ustanova šta ćemo sa onim pacijentima koji nemaju novca za privatne ustanove? Da li će uskoro biti stalni zaposleni specijalisti koji će raditi svaki dan? Ko će nas uskoro liječiti?

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o