Zbog promjena na pasošu Bosne i Hercegovine vraća se vizni režim?

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Ministarstvo civilnih poslova BiH na kraju 2016. donijelo je nove propise o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima pasoša, kojima su izbačene polikarbonatne stranice iz pasoša.

Ove izmjene pravilnika, koji to reguliše, donesene su, čini se, u priličnoj tajnosti, jer ni šest dana nakon što je pravilnik stupio na snagu niko od sagovornika “Euroblica” nije mogao da potvrdi da zna za njih.

Čak i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kaže da nije upoznat da je izmijenjen pravilnik u smislu izgleda pasoša, te za sve detalje upućuje na Agenciju za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka – IDDEEA. Kaže, ipak, da po njegovim saznanjima, cilj takvih izmjena ni u kom slučaju nije da se smanji bezbjednost samog pasoša, već da se poveća konkurentnost na tenderu, u smislu da više firmi može da učestvuje na novom tenderu za dobavljača pasoša, koji IDDEEA treba ovih dana da raspiše. Trenutni ugovor ističe 21. marta.

Tako pasoši BiH ubuduće neće imati polikarbonatnu zaštitu podataka, zbog koje su smatrani najbezbjednijim putnim ispravama u Evropi.

Iz IDDEEA su ranije rekli da se uslovi novog tendera moraju prilagoditi rješenju Kancelarije za razmatranje žalbi, koja je poništila prethodna dva tendera, a da to podrazumijeva i izmjenu pravilnika Ministarstva civilnih poslova.

Da li je pravilnik zato izmijenjen i na koji način će se ubuduće štititi pasoši od falsifikovanja, nismo mogli da provjerimo u tom ministarstvu, jer za sva pitanja upućuju na IDDEEA. Iz IDDEEA ni juče nisu dali objašnjenje da li će sve to dovesti do smanjenja kvaliteta isprava i kako to može uticati na njihovu sigurnost.

Podsjećamo, dobro upućeni izvori tvrde da izbacivanje polikarbonatnih strana iz pasoša urušava njihovu bezbjednost i otvara mogućnost za falsifikovanje, a kriminalcima i teroristima olakšava da dođu do isprava BiH. To, kažu, može dovesti i do ponovnog uvođenja viza.

Po najnovijim izmjenama propisa, umjesto dvije polikarbonatne strane i 32 papirne koje imaju sadašnji pasoši, predviđeno je da novi pasoši BiH imaju 34 strane, bez polikarbonata. Izvor ističe da su, ako se ponovo uvedu papirne stranice, onda „lako dostupne tehnologije za falsifikovanje, od po nekoliko stotina eura“.

– Čak i tehnologije laserske personalizacije crno-bijele fotografije na polikarbonatu su dostupne na slobodnom tržištu – upozorava izvor, te dodaje da je u BiH trenutno, praktično, nemoguće falsifikovati dio ili cijeli pasoš, jer je „za njega karatketristična polikarbonatna stranica, u čiju unutrašnjost se nanosi slika u boji“.

Ranije je, međutim, upozoravano i da, ma koliko takvi pasoši BiH bili bezbjedni, korištenje napredne tehnologije dovodi BiH u situaciju da samo jedna firma može da prođe na tenderu za dobavljača, jer ima takvu tehnologiju.

Vijeće ministara zadužilo je prije nekoliko dana IDDEEA da hitno pokrene proceduru nabavke pasoša, uz napomenu da treba angažovati posebne stručne osobe iz oblasti javnih nabavki i pridržavati se uvaženih navoda iz rješenja koje je dala Kancelarija za razmatranje žalbi.

Podsjećamo, na prethodna dva tendera javili se sadašnji dobavljač pasoša, firma “Muehlbauer” iz Banjaluke, te francuska kompanija “Gemalto”. Oba tendera su poništena nakon žalbe francuske firme.

Autor: Euroblic / avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/