Završeno 12. Bugojansko lutkarko bijenale

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

U petak, 15.09.2023, održan je posljednji dan XII. Bugojanskog lutkarskog bijenala. Nakon pet dana u kojima je Bugojno preimenovano u Lutkopolis, on polako poprima jesenje, hladnije boje, a naše se lutke i lutkari spremaju za neke nove festivale, i neka nova putovanja,  da svojim bojama oboje neke nove gradove i sagrade nove Republike.

Danas je publika imala priliku prisustvovati bogatom programu posljednjeg dana Bijenala, koji je počeo u 10 sati prezentacijom „Muzej lutkarske republike Bugojno“ Samine Tanović, a nakon toga, održana je promocija knjige „Šuma na kraju svijeta“ autora Nedžada Maksumića. U 12 sati, imali smo priliku prisustvovati scenskom čitanju teksta „Princ iz moje ulice“, autora Nedžada Maksumića, koje su potpunim učinili gosti Lutkopolisa. Naš ovogodišnji član žirija, Toni Leaković, je tokom Bijenala održavao radionice za lutkare, te su danas u 16 sati lutkari predstavili i pokazali znanje koje im je Leaković prenio.

Lutkopolisov prijatelj, ali sada već i standardni građanin Lutkarske Republike, Benjamin Konjicija, je sa mladim ljudima iz OKUPa u saradnji sa Magičnim teatrom i Kulturno sportskim centrom Bugojno, održao performans „Lan Guinee“, gdje su ljubitelji lutkarske umjetnosti imali priliku uživati u razigranoj igri mladih ljudi.

 Naravno, i ove godine, dodijelit će se nagrade najboljim lutkarima regiona. Stručni žiri u sastavu: Nedžad Maksumić, Milivoje Mladenović i Toni Leaković jednoglasnim odlukama dodjeljuju sljedeće nagrade:

Nagrada za cjelovit lutkarski izraz – autorskom timu predstave „Savršen život“ u režiji Sare Lustig i izvođenju studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

(Odluka donijeta većinom glasova uz suzdržan glas člana žirija Tonija Leakovića).

Predstava Savršen život problematizira odnos prema ženi kroz promišljen i zaokružen scenski oblik koji preispituje potencijale lutkarske igre, istražuje mogućnosti animacije predmeta i dopušta mladim glumcima da snažno ispolje svoje kreativne moći.

2. Nagrada za najbolju partnersku igru – Matija Solce i Tines Špik u predstavi Biti Don Kihot – Teatro Mattita i MCLU Koper.
Matija Solce i Tines Špik kontroliranim i promišljenim improvizacijama, u interakciji s publikom, svojom glumačkom vještinom, dinamikom igre i izuzetnom energijom stvorili su nestvaran svijet Cervantesovog junaka minimalnim lutkarskim sredstvima.

 
3. Nagrada za najboljeg glumca – Ivica Lučić za ulogu u predstavi Djedova priča u režiji Maje Lučić i izvođenju Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.
U dirljivoj lutkarskoj monodrami, s rijetko obrađivanom i osjetljivom tematikom, uz upotrebu rafiniranih glumačkih sredstava, Ivica Lučić stvorio je atmosferu koja budi najdublje emocije publike.


4. Nagrada „Ljubica Ostojić“ za najbolju dramaturgiju predstave  – Sedam Gavranova Dječijeg pozorišta Republike Srpske Banja Luka u režiji Jakuba Maksimova.
Izuzetna glumačka igra, uokvirena jedinstvenim rediteljskim postupcima, stvorila je poetične dramske slike koje se, prateći zvukove i ritmove koje sami glumci tvore na sceni, slivaju se u cjelovitu i harmoničnu cjelinu.

5. Nagrada za najbolju kreaciju lutaka – Olga Zibinska za lutke u predstavi  Sedam Gavranova Dječijeg pozorišta Republike Srpske Banja Luka u režiji Jakuba Maksimova.
Olga Zibinska stvorila je nadrealne i do izvjesne mjere groteskne lutke, oslanjajući se na tradicijske tipove lutaka i prirodne materijale. Na taj način omogućila je animatorima mnoštvo mogućnosti za karakterizaciju svakog pojedinačnog lika.

6. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini – Sedam Gavranova Dječijeg pozorišta Republike Srpske Banja Luka, u režiji Jakuba Maksimova.
Predstava Sedam Gavranova savremen je i izuzetno inovativan pristup tradicionalnoj srednjoeuropskoj bajci, koja preispituje vječne kategorije dobra i zla i govori o snazi riječi. Jakub Maksimov, s predanim i posvećenim glumačkim ansamblom, stvorio je raskošnu i uzbudljivu priču koja i najzahtijevnijeg gledaoca čini začuđenim i zadivljenim pred mogućnostima lutkarskog umijeća.

1.Priznanje Performansu “Lan Guinee” u režiji Benjamina Konjicije za dosljedno istraživanje novih formi lutkarstva

A članovi dječijeg žirija u sastavu: Tara Velagić, Estera Džolan, Noa Džolan, Una Ugarak, Elma Skeho, Nedim Ugarak, Emrah Bušatlić, Asja Ugarak, Eldar Bušatlić, Naida Bušatlić, Amer Sušić i Berina Duraković, takođe jednoglasnom odlukom, nagradu za najbolju predstavu dodjeljuju Dječijem kazalištu „Branko Mihaljević“ Osijek za predstavu Djedova priča.

Zahvaljujemo Vam se što ste i ove godine bili dijelom naše Lutkarske Republike i naš Lutkopolis učinili cijelim. Do sljedećih lutkanja.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/