Zašto ne smijete zapaliti cigaretu odmah nakon jela?

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kupuj-pametno-kupuj-domace/

Snažna želja za cigaretom i poriv za pušenjem nakon jela nešto je s čim se može poistovjetiti većina pušača. Često je odmah zapale zato što misle da će se tako brže probaviti, ali nauka ne podržava tu njihovu teoriju.

Naime, cigareta posebno iritira crijeva, ali i ostatak probavnog sistema koji tada utiče na cijelo tijelo. Nikotin iz cigarete veže se za kisik u krvi jer se nakon jela, kada je probavni sustav radi punom parom, lakše apsorbira. Zbog toga pušenje nakon jela može uzrokovati čitav niz teških problema u probavnom sustavu, od iritacije do ozbiljnih bolesti.

Ljudi koji boluju od ulceroznog kolitisa i sindroma iritabilnog kolona trebali bi izbjegavati pušenje u širokom luku, a oni koji su pušaći obavezno bi se trebali odreći cigarete nakon jela jer pušenje dodatno pogoršava simptome njihovih bolesti i otežava probavu.

Brojna istraživanja pokazala su da je pušenje nakon jela 10 puta gore od “normalnog”. Tačnije, jedna popušena cigareta ima učinak kao njih 10. Zato nakon obroka pričekajte minimalno pola sata prije nego zapalite cigaretu.

fokus.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o