Održano predavanje i promocija knjige „Priručnik za studentsko organizovanje“

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

U organizaciji mladih aktivista iz Bugojna i Donjeg Vakufa sinoć je u Kristalnoj Sali Općine Bugojno održano predavanje i u sklopu njega promocija prve publikacije u regiji vezane za tematiku studentskog aktivizma pod nazivom „Priručnik za studentsko organizovanje“ autora Mr. sci. Arnautović Samira, bivšeg studenta- prorektora na Univerzitetu u Sarajevu. Knjige su besplatno podijeljene, a između ostalog, cilj je bio povezati mlade nade iz tri susjedne općine- Bugojna, Donjeg i Gornjeg Vakufa te ih motivisati na međusobnu saradnju u budućnosti, tokom studija ali i nakon njegovog završetka.

Predavač je svoje znanje stečeno tokom dugogodišnjeg studentskog aktivizma proslijedio novim generacijama, kako ne bi počinjali ispočetka, nego imali već polaznu osnovu za postizanje većih rezultata, sa manje truda.

Period studiranja ne pretpostvalja samo obavezu polaganja ispita, niti su polaganje ispita i sticanje diploma dovoljni za uspjeh u savremenom, dinamičnom društvu; naročito ne u društvu sa tako teškim problemima, podjelama i nepravdama, kakvo je naše.

Zbog toga je od najvećeg značaja da se svi mladi ljudi, budući i sadašnji studenti različitih fakulteta, smjerova, uz svoje različite sposobnosti, želje, ideje, aktiviraju i uključe u studentske organizacije, tamo gdje su one već razvijene, ili da ih formiraju i pokrenu tamo gdje su one nerazvijene ili su neaktivne. Ne postoje studenti koji nisu za studentskog aktivizma. Postoje samo studenti kojima je svejedno šta se dešava oko njih i studenti koji žele da pokreću dešavanja ili učestvuju u dešavanjima oko sebe.

Apatija studenata, koja se često problematizuje, dobrim dijelom je razlog neinformisanosti studenata kao i njihove neosvještenosti o stvarnoj moći koju posjeduju svojim kvalitetom i kvantitetom. Priručnik djeluje kao izvjesna kodifikacija prava i obaveza studenata kao i mogućnosti studenata za borbu kroz institucije ali i van institucija. Projekat koji je za rezultat imao izradu i publikaciju ove knjige, najveći je studentski projekat u regiji i rezultat nastojanja udruženja „Odisej“ da pomogne razvoju političke kulture kod srednjoškolaca i studenata. Razvoj interesovanja za funkcionisanje studentskih organizacija i studentski aktivizam uopšte, osnovna je pretpostavka za razvoj zdrave političke kulture u budućnosti koja ne treba biti obavijena potvrđeno neuspješnim, destruktivnim i prevaziđenim politikama, već slobodoumnim, nezavisnim i novim.

O autoru:

Samir Arnautović je rođen 1989. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu na odsjeku Sigurnosne i mirovne studije i magistrirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, odsjek za Politologiju, smijer Međunarodni odnosi i diplomatija. Apsolvent je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Tokom svog studija bio je predsjednik skupštine Udruženja studenata prava (USP), potpredsjednik Asocijacije studenata Fakulteta političkih nauka (SPONA) i predsjednik iste asocijacije u dva mandata. Bio je potpredsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) u jednom mandatu i prvi poslijeratni student-prorektor Univerziteta u Sarajevu u dva mandata. Bio je pokretač i glavni urednik prvog poslijeratnog sedmičnjaka na Pravnom fakultetu U PRAVU, prvog poslijeratnog dvosedmičnjaka na Fakultetu političkih nauka SPONA te prvog poslijeratnog dvosedmičnjaka na nivou univerziteta KAMPUS. Bio je član odbora za normativna pitanja, te je učestvovao u izradi ili dopuni brojnih akata UNSA uključujući Statut UNSA, kojim su studenti stekli pravo da budu zastupljeni u svim orgnima na svim nivoima.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/