Za vozače koji voze preko 30 km/h od dozvoljenog kazne i do 1.000 KM

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Vozačima sklonim prekoračenju brzine preporučuje se da tu naviku što prije suzbiju, jer bi uskoro na snagu trebalo da stupe pravila koja predviđaju strože kazne za ovu i druge vrste prekršaja.

Savjet ministara BiH konačno je utvrdio dugoočekivani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja i slijedi upućivanje u parlamentarnu proceduru usvajanja, pišu Nezavisne novine.

Tim dokumentom pooštrena je kaznena politika sa aspekta brzine kretanja, pa će tako kazne za prekoračenje od 20 do 30 kilometara na sat iznositi od 100 do 300 KM, dok će oni koji brzinu prekorače preko 30 km/h biti kažnjeni od 400 do čak 1.000 maraka.

Iste su novčane kazne, kako je potvrđeno iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, i za odbijanje alko-testa, te za utvrđeni stepen alkoholisanosti na primjer iznad 1,5 grama po kilogramu, za šta je predviđeno i zadržavanje do otrežnjenja.

Pooštrene su, takođe, i sankcije za korištenje mobilnog telefona tokom vožnje, te za nevezivanje sigurnosnog pojasa, a iznose od 100, pa čak i do 300 KM.

Uz mobilne telefone, propisuje se zabrana upotrebe i audio, odnosno video uređaja na način da ometaju ili odvraćaju pažnju vozača za vrijeme vožnje.

“Propisuje se da će licu koje je u periodu od dvije godine od dana sticanja prava upravljanja motornim vozilom sakupilo četiri kaznena boda nadležni organ za izdavanje vozačke dozvolu oduzeti i poništiti”, pojašnjeno nam je iz Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.

U praksi to znači da će vozač kojem je dozvola oduzeta i poništena morati ponovo proći proces osposobljavanja i položiti ispit.

“Propisuje se i zabrana vozaču koji stekne pravo upravljanja vozilom da u periodu od dvije godine od dana izdavanja dozvole vozi u periodu od ponoći do pet časova ujutru”, kažu iz Ministarstva.

Osim toga, uvodi se i obaveza zdravstvenoj ustanovi da u slučajevima kada nekoga otpušta na kućno liječenje, a nije sposoban za samostalnu vožnju, o tome obavijesti policiju radi provjere važenja vozačke dozvole.

“U slučaju da se provjerom utvrdi da lice posjeduje važeću vozačku dozvolu, nadležni organ za unutrašnje poslove će je privremeno oduzeti, dok zdravstvena ustanova ne utvrdi da je lice sposobno za samostalno upravljanje vozilom”, precizirano je ovim zakonskim rješenjem.

Izmjene se tiču i pješaka, kojima će biti zabranjeno da za vrijeme kretanja kolovozom koriste mobilni telefon, kao i da imaju slušalice u ušima.

“Smatramo da će predložene izmjene, po usvajanju, doprinijeti daljem unapređenju sistema bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH”, kazao je Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da je riječ o pozitivnom pomaku jer su kazne povećane, a bile su simbolične, te nekoliko puta manje nego u regionu.

“Ove mjere bi trebalo da daju rezultat, koji će se ogledati u većoj bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju”, rekao je Radović.

Detalji iz zakona

  • Za prekoračenje od 20 do 30 kilometara na čas kazna će iznositi od 100 do 300 KM.
  • Oni koji brzinu prekorače preko 30 km/h biće kažnjeni od 400 do čak 1.000 maraka.
  • Za alkoholisanost iznad 1,5 grama po kilogramu predviđeno zadržavanje do otrežnjenja.
  • Pooštrene i sankcije za korištenje mobilnog telefona tokom vožnje, te za nevezivanje sigurnosnog pojasa.
  • Zabranjuje se neiskusnim vozačima da u periodu od dvije godine od dana izdavanja dozvole voze od ponoći do pet sati ujutru.
  • Pješacima će biti zabranjeno da za vrijeme kretanja kolovozom koriste mobilni telefon, kao i da imaju slušalice u ušima.
http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/