Za ulazak u EU, a uskoro i Hrvatsku, morat ćemo platiti 10 KM i čekati odobrenje

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Državljani Bosne i Hercegovine koji žele putovati u Evropu morat će tri dana prije putovanja popuniti online aplikaciju i kreditnom karticom, za koju se podrazumijeva da je imaju, uplatiti pet eura da bi mogli preći granicu.

Iako nije riječ o klasičnim vizama, moguće je da će nekima biti uskraćen ulazak u schengenski prostor u kojem su i Norveška, Island, Švicarska te Lihtenštajn, a uskoro i susjedna Hrvatska. Odluka je to ministara unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije koji su u petak na sastanku u Luksemburgu usaglasili “sistem prethodne kontrole putnika iz trećih zemalja kojima ne treba viza za ulazak u evropski prostor”.

Evropski sistem za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS), zamišljen je kao “sigurnosna mjera”. Riječ je o usaglašenom stajalištu Vijeća EU-a koje služi kao za temelj za pregovore s Evropskim parlamentom, koji zajedno s Vijećem donosi konačni tekst i koji još treba odobriti ovu odluku.

– ETIAS će poboljšati našu sigurnost i zaštititi naše građane. ETIAS traži da svi oni koji ne trebaju vize budu provjereni prije nego što krenu na put u schengenski prostor. Svakom ko predstavlja rizik može biti odbijen ulazak – saopćilo je malteško predsjedništvo Vijeća EU-a.

Komisija je još u novembru 2016. predložila uspostavu ETIAS-a, sistema sličnom onome koji ima SAD, prema kojem se svi koji ulaze u tu zemlju, a ne trebaju vize, moraju preko interneta unaprijed registrirati najmanje 72 sata prije ulaska i platiti naknadu. Ta se registracija za SAD mora napraviti samo jednom i onda vrijedi za veći broj putovanja te ubrzava preglede na graničnim prijelazima.

Svi koji ulaze u EU, a za to im ne trebaju vize, morat će preko interneta tražiti prethodno odobrenje. Odrasle osobe morat će platiti pet eura. Postupak ispunjavanja zahtjeva i odobravanja putovanja trebao bi trajati desetak minuta, a odobrenje bi, za razliku od SAD-a vrijedilo tri godine.

Trenutno, građani šezdesetak zemalja svijeta ne trebaju tražiti vize za ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Hercegovina, ali i SAD, Kanada, Australija, Japan… Ista procedura čeka i državljane Ujedinjenog Kraljevstva nakon što ta zemlja napusti EU.

Plan je da ETIAS postane operativan od 2020. Ukoliko Hrvatska, kako planira, do tad uđe u schengenski prostor, istu proceduru ćemo morati prolaziti i za putovanje u tu zemlju. Sistem se uvodi kako bi se prikupljale informacije o osobama koje putuju u EU bez vize, što omogućava provođenje prethodnih provjera radi suzbijanja nezakonitih migracija i sigurnosti.

faktor.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o