Za tri mjeseca bit će spremno 15 miliona KM Vlade FBiH za rješavanje stambenih problema mladih

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Očekuje se i da Union banka koja je u vlasništvu FBiH, i preko koje će ići kreditna linija, za stambeno zbrinjavanje mladih u FBiH izdvoji također 15 miliona KM, što bi bilo ukupno 30 miliona KM.

Vlada Federacije je i u ovoj godini, u namjeri da pomogne rješavanje egzistencijalnih pitanja mladih, poput stambenog, u budžetu za 2019. godinu planirala sredstva za stambeno kreditiranje. Za razliku od prošle godine kada je za to izdvojila deset miliona KM, u ovoj godini su sredstva povećana za još pet miliona i ukupni iznos je 15 miliona KM, a koja bi trebalo da budu operativna za najviše tri mjeseca.

Maksimalan iznos kredita 150.000 KM

Prema riječima Alije Aljovića, pomoćnika federalne ministrice finansija u Sektoru za budžet i javne prihode očekuje se i da Union banka koja je u vlasništvu FBiH, i preko koje će ići kreditna linija, za stambeno zbrinjavanje mladih u FBiH izdvoji također 15 miliona KM.

– Namjera je da se povoljnom kreditnom linijom potpomogne stambeno zbrinjavanje mlađih kategorija stanovništva. U prošloj godini za te namjene je planirano deset miliona KM, a Union banka je isto toliko izdvojila iz svojih sredstava i formirala značajnu kreditnu liniju od nekih 20-ak miliona. I zaista je velika zainteresiranost vladala. Dobar dio zahtjeva nije mogao biti ni odobren, jer su sredstva bila iscrpljena. Iz tog razloga smo u ovoj godini planirali dodatnih pet miliona KM, ukupno 15 miliona KM i očekuje se da i banka isto toliko uloži, da bi se formirala malo veća kreditna linija. Pri tome, Vlada FBiH je sugerirala da se vodi računa i o odgovarajućoj teritorijalnoj zastupljenosti. Da se ne bi sredstva utrošila na jednom geografskom području, u jednom gradu – govori nam Aljović.

Objašnjava da će se planiranih 15 miliona KM na bazi subordiniranog duga prebaciti Union banci.

– Očekujemo da će biti kreditna linija s nominalnom kamatnom stopom od 2,99 posto, a efektivnom 3,23 posto na maksimalno 20 godina otplate. To je direktna mjera Vlade FBiH i Union banke u cilju potpomaganja stambenog zbrinjavanja mladih. A indirektno smo prošle godine utjecali i na ostale banke da omoguće stanovništvu kreditne linije po značajno povoljnijim uvjetima. Većina banaka je plasirala te stambene linije u rasponu od tri do 3,5 posto – govori nam Aljović.

Dodaje kako bi neki limit, kada je riječ o visini kredita, iznosio do 150.000 KM, a što je bio slučaj i u prošloj godini.

– Sve je do banke koja će definisati te tehničke detalje. Za nas je bitno da će kreditna linija biti usmjerena prema mlađim kategorijama stanovništva. Da se radi o prvom stambenom zbrinjavanju. Da ne može biti zamjene kredita, to mora imati svoju dugoročnu svrhu. I ne odnosi se isključivo na bračne parove. Moći će aplicirati i pojedinci. Bitno je da su kreditno sposobni i da ispunjavaju osnovne bankovne uvjete, a koje svakako banka procjenjuje prilikom bodovanja. Ako se radi o bračnom paru, može se partneru dati status sudužnika i povećati kreditni potencijal tražioca – kaže Aljović.

Dodaje kako ne može reći koliko bi ovom kreditnom linijom otprilike moglo da se zbrine mladih.

Malo je poslodavaca koji radnike primaju na neodređeno

– Znate, sve zavisi od visine kredita. Neko će uzeti 50.000 KM, neko više. Inače, ovih 15 miliona KM, koliko je u budžetu za 2019. godinu planirala Vlada FBiH mogla bi biti operativna u prvom, odnosno, drugom kvartalu ove godine. Mi veoma brzo možemo ta sredstva, po usvajanju budžeta, prebaciti Union banci. A banka nakon toga pristupa formiranju kreditne linije, definiše kriterije i objavljuje taj javni poziv i pristupa realizaciji. Dakle, mi to možemo ako se budžet brzo usvoji, realizirati u naredna dva, do tri mjeseca – rekao nam je Aljović.

Pričali smo i sa mlađim sarajevskim bračnim parom.

– To povoljnije kreditiranje je odlična stvar, ali ima jedan problem. Da biste dobili kredit morate biti u stalnom radnom odnosu, a takvi su rijetki. Vrlo malo je poslodavaca koji će radnike primiti na neodređeno, jer to radniku nosi određene benefite. Uglavnom su to ugovori na tri, šest mjeseci. Tako da je zaista teško većini riješiti taj stambeni problem. A i kada podignete kredit strahujete hoćete li ostati bez posla. Znam dosta parova koji su kao i mi podstanari, čekaju neko bolje vrijeme – ispričali su nam Nadir i Amina iz Sarajeva.

faktor.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o