Za Kezine fotografije zna cijela srednja Bosna

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Nezir Rujanac (34) u Donjem Vakufu i srednjoj Bosni je poznatiji pod nadimkom Keza fotografisanjem se bavi od 2005. godine kada je, kako kaže, sam od svoje prve ušteđevine kupio digitalni aparat.

U biznis krenuo iz hobija

– Tada je to bilo samo iz hobija, zatim je postao posao 2007. godine, koji obavljam i danas na svom stalnom radnom mjestu. “Ozbiljnije poslove” vezane za fotografisanje obavljam od 2011. godine, kada sam kupio i svoj prvi profesionalni aparat – kazao je Rujanac.

Dodaje da je u početku bilo fotkanje samo za sebe, u smislu fotografisanja rodbine i prijatelja, te raznih okupljanja.

keza2

– Kako sam kupovao bolju opremu, sve više sam se zanimao i vrijeme provodio namjestajući rasvjetu i učeći nove tehnike fotografisanja. Danas, skoro je nezamislivo da radim fotografisanje bez rasvjete i dodatne opreme – rekao je Rujanac.

Rujanac kaže da često dobije pohvale od svojih sugrađana zbog fotografija koje radi.

– Ponosan sam na činjenicu da Donjovakufljani cijene moj rad. Što se tiče događaja koje volim fotografisati, nemam neke posebne, svako fotografisanje je novo iskustvo i trudim se da bude najbolje do tada urađeno. Ali ono što najčešće fotografišem su svadbe. Cijene variraju od želja klijenata – rekao je Rujanac. Ističe da ne razmišlja daleko u budućnost, i nema neke posebne planove.

keza5

Teško se može živjeti od fotografisanja

– Želja mi je naravno da nastavim da se bavim fotografijom i napredujem u tom polju. Ono što se definitivno može reći kada je u pitanju fotografija u srednjoj Bosni je činjenica da je teško živjeti od fotografije. Mislim da nije bolje stanje ni u cijeloj državi – istakao je Rujanac.

Napale ga guske

– Svako fotografisanje je specifično na svoj način, i uvijek ostane neki trenutak u sjećanju. Jedna od anegdota je sa fotografisanja mladenaca na Semešnici. Tom prilikom sam ležao u travi i pravio fotografije, kada su me guske napale. Jedna od njih mi je pregrizla pertle na cipeli. Tako da sam ostatak dana bio bez pertle na cipeli – rekao je Rujanac.

keza4

keza6

keza7

Autor: A. VREBAC

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/