Za godinu i po iz BiH je “trbuhom za kruhom” otišlo 1.410 medicinskih radnika

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Od početka prošle godine iz BiH je otišlo 1.410 medicinskih radnika radi posla u inozemstvu. U BiH se školuju, ali ih BiH ne zadržava jer vlasti ne mogu napraviti sistem koji će poboljšati standard u njihovom radu i dati veće plate.
Svake godine odlazi i veliki broj ljekara, a naša zemlja gubi mnoštvo stručnjaka. U Unsko-sanskom kantonu se generacije školuju samo za odlazak, jer mladi već u tinejdžerskim godinama smatraju da će im u drugim zemljama svijeta biti bolje.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u prošloj godini su posredovali u zapošljavanju 1.079 medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u inozemstvu. Dodajte još broj onih s višim obrazovanjem i koji se nisu zaposlili putem ove institucije. Predsjednik Komore medicinskih sestara-tehničara Kantona Sarajevo Sead Džomba kazao je kako naša zemlja poklanja obrazovane i stručne kadrove.

“Migracija medicinskih radnika traje odavno, ali sada je drugačije, jer ne školujemo mlade prema potrebama tržišta, već se pravi klasična hiperprodukcija. Poslodavci, ministri i vlade trebaju održavati godišnje tematske sastanke kako bi riješili koliko je potrebno ovog kadra na tržištu. S druge strane, naši normativi i standardi nisu dobri i nisu usklađeni s EU, pogotovo kada govorimo o broju pacijenata na medicinsku sestru i pojedina teška odjeljenja”, rekao je Džomba za Klix.ba.

Osim onih koji odlaze odmah nakon obrazovanja, tu je i kadar koji ima kliničko iskustvo, s mnogo godina rada i truda, a upravo takve jedva čekaju zemlje EU.

“Nisu uložili ni centa, a dobili su formirane stručnjake koji odmah mogu početi raditi. Da biste obrazovali jednog stručnjaka u medicini potrebno je i do 100.000 eura, a mi ih poklonimo. Odlaze trbuhom za kruhom jer ovdje nisu riješeni uslovi, primanja su niska, a medicinski radnici su prezaduženi i samim tim su prinuđeni da odlaze van BiH. Plate su mizerne, pogotovo kada gledate razliku po kantonima”, naglasio je Džomba.

Ista situacija je i s ljekarima. Manjak kadra u porodičnoj medicini prisutan je u svim kantonima, a najizraženiji je u Livanjskom, Srednjobosanskom i Unsko-sanskom. Bolnice u Republici Srpskoj u posljednjih godinu i po napustila su ukupno 193 zdravstvena radnika i to 21 ljekar i 172 medicinske sestre i tehničara.

Procjenjuje se da u BiH nedostaje više od 3.000 ljekara te da će se zbog konstantnog odliva kadra naša zemlja za nekoliko godina naći u nezavidnoj situaciji, a ovaj nedostatak se već osjeća i stvara probleme u zdravstvenim ustanovama. Ipak, do sada nije mnogo toga urađeno da bi se situacija promijenila i zaustavilo poklanjanje pameti i znanja naših ljudi drugim zemljama.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/