Šesti dan 45. Teatarskog festivala BiH FEDRA

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Predstava „Pisac porodične istorije“, rađena po dramskom tekstu Ljubomira Đurkovića, a u režiji Slobodana Marunovića, večeras je predstavljena bugojanskoj publici u okviru Zvaničnog programa 45. Teatarskog festivala BiH FEDRA. Glumačka ekipa Gradskog pozorišta Trebinje je oduševila prepunu dvoranu Kulturno- sportskog centra, što je na kraju bilo nagrađeno snažnim ovacijama.

Iako je komad napisan prije trideset godina, i danas je svjež i aktuelan. Ova tragična farsa u deset slika na humorističan i univerzalan način govori o obezličenju koje su nametnuli ratni i poslijeratni događaji u kojima je brat digao ruku na brata i čije posljedice više ne mogu nadoknaditi ni slavni preci, ni medalje, ni alkohol. Svi likovi u ovoj predstavi nose svoj autentičan znak, breme neprilagođenosti svijetu koji je nemilosrdan prema običajnim, folklorom obojenim iluzijama. Oni kao da lebde u vakuumu praznog hoda nacionalnih historija ovih prostora.

Sutra će Amatersko kazalište Travnik odigrati „Pobunu u kokošinjcu“, posljednju predstavu u Zvaničnom programu. Adaptaciju i režiju uradio je Anto Bilić.

Šesti-dan-Festivala

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o