Vučić: Situacija na ivici sukoba, uputio apel Zapadu

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se večeras oko 22, 23 sata sastati sa Srbima sa Kosova i da će njegova molba njima biti vrlo jasna – da se pokuša sačuvati mir.

Vučić je poslije niza sastanaka u Briselu, na kojima nije postignut sporazum o odlaganju primjene kazni za neizvršenu preregistraciju vozila na tablice RKS-a, rekao da će se tokom večeri sastati i sa srbijanskim ministrom odbrane Milošem Vučevićem i sa načelnikom generalštaba Milanom Mojsilovićem.

Za nas je problem što Srbi dovoljno znaju da nije njihova obaveza da plaćaju harač koji nije propisan nijednim zakonom, ogroman je bijes kod srpskog stanovništva na sjeveru Kosova… Imao sam sastanak sa Dačićem, Mojsilovićem i Vučevićem i kasnije ću se opet sastati sa Mojsilovićem i Vučevićem, a od 22, 23 i sa Srbima sa Kosova pa ćemo valjda da ujutru da završimo“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Predsjednik Srbije je rekao da će Srbija poštovati zahtjev Borrella i Srbija neće izdavati čak ni obnavljati tablice. “Moramo da budemo zabrinuti, ali nema razloga za paniku, jer kad imate posla sa neodgovornim ljudima, koji se igraju sa životima druge djece… Danas sam vidio koliko je puta Borrell opomenuo predstavnika Prištine i rekao – imamo obavještajne podatke, bit će velikih problema. Mi smo maloprije dobili obavještajne podatke, situacija je teška na ivici sukoba i znam da će mi predstavnici Srba reći da su siti svega i da više neće da trpe ništa i da ih baš briga, ali moraju da znaju da nam je život svakog od njih i svakog čovjeka važniji od svega i da moraju da razumiju tu našu molbu i zahtjev“, rekao je.

“Još jedanput molim zapadne sile i međunarodnu zajednicu koje imaju uticaj na Prištinu – da pokušaju da nam pomognu da svi zajedno sačuvamo mir”, rekao je Vučić. Naveo je da da nema šta da zamjeri posrednicima u dijalogu.

Vučić i Kurti razgovarali su u Briselu u okviru dijaloga na visokom nivou, koji je sazvala EU u pokušaju da se spriječi eskalacija i tenzije na terenu.

Prethodno su obojica učestvovala u odvojinim sastancima sa šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom i izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Priština je u nedjelju saopštila da za 24 sata odlaže izdavanje kazni za vožnju automobila sa srpskim „KM“ tablicama. Iako je ranije bilo najavljeno da će pisanje kazni početi 21. novembra, početak te akcije pomjeren je za 22. novembar.

N1

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/